Најновије

РУСИЈА ПОРУЧУЈЕ АМЕРИЦИ: Застрашивање нуклеарном палицом није успело раније – неће ни сада

Америчке власти су спремне да демонстрирају „нуклеарну палицу“, али неће успети да застраше Русију, изјавио је директор руске Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин.

Поново, као и деценијама уназад, Америка покушава да створи дисбаланс у међународном безбедносном систему, верујући у своју некажњивост, констатовао је он на конференцији поводом 75. годишњице испитивања прве совјетске атомске бомбе РДС-1.

„Забрињавајућа околност је експеримент које су САД спровеле 14. маја ове године у подземној лабораторији за нуклеарна тестирања на полигону у држави Невада. Експеримент није био прави нуклеарни тест и формално није представљао кршење Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања и мораторијума САД на нуклеарна испитивања. Истовремено, он јасно говори о спремности Сједињених Америчких Држава да демонстрирају 'нуклеарну палицу' којом је 1945. године тадашњи амерички председник Хари Труман хтео да заплаши руководство Совјетског Савеза. Тада није успело, неће и сада“, поручио је главни руски обавештајац.

Како је рекао, Русија има довољно средстава за обуздавање како би одбила покушаје потенцијалних агресора да нашкоде њеном суверенитету.

„Данас, као и пре 75 година, сваки покушај потенцијалног агресора да нанесе штету суверенитету и прогресивном развоју наше земље се увек спречава. У ту сврху имамо најсавременија високотехнолошка средства обуздавања, и што је најважније, јединствене стручњаке“, објаснио је Наришкин.

Према његовим речима, „Русија ће увек бити на челу војно-техничког напретка, што значи да ће остати отпорна на стране диктате и на било какве спољне претње“.
На данашњи дан 1949. године извршено је испитивање прве совјетске атомске бомбе РДС-1. То је била авионска бомба тешка 4,6 тона, пречника 1,5 метар и дужине 3,7 метара. Према мишљењу стручњака, овај догађај био је један од најважнијих у историји Русије и обезбедио је њено постојање као јаке и независне силе.

"Косово" пет месеци уочи избора: Једини који могу срушити Куртија су Американци

Извор: Рт.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА