Најновије

МИ СНАГА ИЗ НАРОДА ИМА ПИТАЊЕ СВИХ ПИТАЊА: Да ли је Србија повукла примедбе на Охридски споразум?

Посланичка група поднела је Захтев за приступ информацијама од јавног значаја који се тиче наводног повлачења писма Ане Брнабић о "црвеним линијама" Србије када је у питању КиМ.

Посланичка група "Ми – Снага народа" Бранимира Несторовића званично је упитала Владу Србије да ли је повукла писмо Ане Брнабић о "црвеним линијама" за Косово и Метохију, тачније да ли је, како тврди изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, повучен допис који је  Европској унији упутила тадашња премијерка Србије, у децембру прошле године, у коме је изразила резерве у вези са деловима Охридског споразума.

Посланичка група је навела да на основу чл. 15. ст.1. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја захтевају од Владе Републике Србије да достави информације и/или копије аката у вези са следећим питањима:

1. Да ли је Србија повукла резерве које је Ана Брнабић предала 13.12.2023. године ЕУ (ЕЕАС) на "немачко-француски споразум" обухваћен Декларацијом ЕУ од 13.12.2023. године.

2. Да ли је Влада донела одлуку, ако није да ли ће донети одлуку, да се обрати СБ УН, а не Кфору као 2022. године, у циљу испуњавања права Србије из Резолуције 1244 СБ УН са Анексима 1 и 2 који допуштају повратак договореног броја особља ради обављања утврђених делатности у циљу заштите преосталог српског становништва?

Из покрета подсећају на околности у вези са захтевом француско-немачког плана.

"Да би била заборављена насилна агресија Немачке, Француске, Америке, Италије и других, бомбардовање Србије, без одлуке СБ УН, - Немачка и Француска ултимативно су захтевале од председника Вучића да 23.01.2023. прихвати, као свој, њихов немачко-француски споразум о осамостаљивању Космета", наводе у саопштењу.

Указују да је тај, како кажу, ултимативни "споразум" преузела ЕУ у целини 27.02.2023, дајући му назив "Споразум о путу нормализације између Косова и Србије", а посебно отежавајуће околности уграђене су у анексу изнетом у Охриду 18.03.2023. године (чланство Косова у УН). Тако насилно створен и ултимативно дат "споразум" министри Савета Европе унели су 12.12.2023. године у Поглавље 35 - као услов Србији за приступање у ЕУ.

Подсећају да је коначна верзија "Споразума са анексом" обухваћена Декларацијом коју су 13.12.2023. године у Бриселу усвојили шефови 27 држава и влада ЕУ.

Тога дана Ана Брнабић је предала "резерву Србије" на део који се односи на признање Србије да Косово постане чланица УН, у систему организација и агенција УН и сл.

Подсећају и да је информација о овом наводном повлачењу резерви Србије једино доступна у медијским извештајима, као и да не постоје друге званичне информације.

ПАКЛЕНИ УДАРАЦ РУСКЕ ВОЈСКЕ! Може бити знак да спрема највећа офанзива

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА