Najnovije

EU: Bez obzira na našu podršku, Srbija mora da reši pitanje Kosova!

U izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije i dugačak spisak zahteva oko KiM. Strategija proširenja podrazumeva „novu eru odnosa“ Beograda i Prištine Bez obzira na napredak u svim drugim oblastima, za Srbiju ključni uslov za članstvo u EU ostaje rešavanje kosovskog pitanja i parafiranje pravno obavezujućeg sporazuma sa Prištinom! Od ocena za „kosovsko poglavlje 35“, zavisiće brzina pregovora o svim ostalim pitanjima.
EU insistira na Kosovu (Foto: lbcgroup.tv)

EU insistira na Kosovu (Foto: lbcgroup.tv)

U Izveštaju Evropske komisije o napretku naše zemlje za ovu godinu i Strategiji proširenja za 2014-2015. jasno je naglašeno da se moraju primeniti svi postignuti sporazumi, ali i započeti „nova era u normalizaciji odnosa“, koja bi se na kraju zapečatila ugovorom između Beograda i Prištine. Inače, u Izveštaju o napretku, Kosovo se provlači kroz čak pet poglavlja - informatičko društvo, energetika, pravosuđe i osnovna prava, slobode i bezbednost i carinska unija. Takođe se traži da se kosovsko poglavlje otvori među prvima. Šefica našeg pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević kaže da to nije iznenađenje: - To je novi pristup, da pored poglavlja 23 i 24, i 35 mora biti otvoreno među prvima. Normalizacija je koncentrisana u njemu, a u drugim poglavljima se samo pominje, ali se tamo ne otvara kao pitanje.
Pročitajte još:Sedam vodećih zemalja u razvoju ekonomski pretekle zapadnu grupu G-7!Izglasan zakon, ako ste otišli kao dobrovoljac čeka vas 10 godina robije!
„Nova era“, prema oceni analitičara Dušana Janjića, znači obnovu dijaloga koji je u zastoju, intenziviranje primene dogovorenog i pripremu definisanja sadržaja poglavlja 35 i njegovog otvaranja: - Kosovsko pitanje upleteno je gotovo u svako poglavlje i od njega će zavisiti i momenat ulaska Srbije u EU jer će se po završetku pregovora ostaviti jedna godina za monitoring naših odnosa sa Prištinom na terenu. Dakle, ako tada ne bude prelazne ocene, srpski vagon može da se otkači sa evropske pruge, bez obzira na to što su pregovori okončani. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da je predviđeno da Srbija „u jednom trenutku“ usvoji Ustavni zakon kojim će se urediti pravni položaj Kosova unutar Srbije i utvrditi stepen autonomije, „kako bi buduće generacije imale sigurnost statusa Kosova unutar Srbije“. Po njegovim očekivanjima, do kraja godine će se, osim poglavlja 35, otvoriti još jedno. Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA