Najnovije

EKSKLUZIVNO: Kada, kako i pod kojim uslovima se vraća Šešelj

Lider SRS Vojislav Šešelj stiže u utorak ili sredu u Srbiju i moći će da se kreće bez ograničenja i da komunicira sa javnošću.
SRS (Foto: JuTjub)

SRS (Foto: JuTjub)

Jedini zahtev koji je Tribunal postavio Srbiji je da mu po ulasku u zemlju ne izda novi pasoš. Kako „Blic“ saznaje, njegov povratak će potrajati još nekoliko dana jer treba prevesti svu medicinsku dokumentaciju kako bi lečenje nesmetano mogao da nastavi u Srbiji. Šešelj nije imao ništa protiv ovakvog razvoja događaja. Takođe, kako saznajemo, on neće imati policijsko obezbeđenje niti u Holandiji niti kada stigne u Srbiju. Šešelj čeka da se ispune tehnički uslovi oko transfera do aerodroma. To je posao holandskih vlasti, i oni to treba da obezbede - kaže potpredsednik SRS Nemanja Šarović. Šta Šešelj može da radi Nema kućnog pritvora Može svuda da se kreće bez policijske pratnje Moći će da se bavi politikom Moći će da drži mitinge, tribine, proteste On kaže da je Šešelj u dobroj mentalnoj formi, da normalno može da se kreće i govori, i da će se to videti na mitingu koji ova stranka planira da održi u centru Beograda 15. novembra. Šešelj u Srbiju dolazi kao da je slobodan čovek. Od njega nije traženo niti da se obaveže prema Vladi Srbije, niti da se izjasni pred Haškim tribunalom u vezi s bilo čim - kaže Šarović istakavši da će ga radikali najpre dočekati, i da posle toga kreću u borbu protiv aktuelnog režima. Vjerica Radeta, koja je juče bila u centrali SRS, kaže da je Jadranka Šešelj i radosna, ali i zabrinuta zbog Vojinog zdravstvenog stanja.
Pročitajte još: Evo kada će i gde Šešelj održati prvi miting po povratku u Srbiju
Za šta je Šešelj optužen Za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. Progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportaciju i nehumana dela (prisilno premeštanje) kao zločin protiv čovečnosti. Kršenje zakona i običaja ratovanja: ubistva, mučenja, okrutna postupanja, bezobzirna razaranja sela i pustošenja koja nisu opravdana vojnom nuždom. Uništavanje verskih objekata i pljačkanje imovine. U Hagu su kazali da je praksa Tribunala da iz bezbedonosnih razloga ne govore kada se optuženik pušta na privremenu slobodu, i da će javnost o tome obavestiti kada Šešelj napusti Holandiju. Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim LJajić kazao je da je odluka Haškog tribunala da Šešelja pusti iz pritvora pokušaj tog suda da izađe iz situacije u koju je sam sebe doveo neprimereno dugim suđenjem. On je kazao i da se prvi put dogodilo da se od optuženog ne traži da se izjasni o uslovima Tribunala. I advokat Nenad Petrušić kaže da se radi o nezapamćenoj praksi i kada su u pitanju uslovi (nema ih) i kada je u pitanju dužina postupka, i to bez ikakve presude. Šešelj je u pritvoru od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao nakon što je Tribunal obelodanio optužnicu protiv njega. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA