Najnovije

Večeras sednica SB UN o Kosovu i Metohiji

NJUJORK - U NJujorku je večeras oko 21 sat počela sednica Saveta bezbednosti posvećena Kosovu i Metohiji, na kojoj će stavove Srbije zastupati premijer Srbije Aleksandar Vučić.
UN (Foto: JuTjub)

UN (Foto: JuTjub)

Na sednici će biti predstavljen tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN za period od 16. jula do 15. oktobra ove godine. Vučić je pre sednice izjavio da će govoriti o ulozi Srbije u regionu, o tome da je zemlja stabilizirajući faktor i garant i simbol mira i stabilnosti. "Srbija na verbalne provokacije ne odgovara, ne zato što je slaba ili nedovoljno jaka, već zato što dobro oseća svoju snagu. Drugi se dure i ljute, a to je zato što osećaju ono što je i MMF rekao a to je da ćemo ako nastavimo reforme imati zdravu i uspešnu zemlju za dve ili tri godine ", rekao je Vučić za RTS. On je dodao da će govoriti i o drugim pitanjima, o tome sa čim se Beograd u izveštaju Ban Ki-muna slaže a sa čime ne, "zašto tražimo život za Srbe na Kosovu". Generalni sekretar UN je u izveštaju izrazio zabrinutost zbog političkog zastoja u Prištini i pozvao kosovske lidere da pojačaju napore radi pronalaženja rešenja i da što pre nastave dijalog s Beogradom. "Posebno sam zabrinut zbog produženog političkog zastoja u Prištini i mogućih negativnih posledica po dosad ostvareni napredak u jačanju demokratskih institucija i procesa na Kosovu", naveo je Ban. Na večerašnjoj sednici će govoriti i šef UNMIK-a Farid Zarif, dok će Prištinu predstavljati kosovski premijer Hašim Tači. Pre sednice Vučić se u sedištu UN neformalno sastao sa Tačijem i razgovarao o što skorijem nastavku dijaloga Beograda i Prištine.
Pročitajte još:(VIDEO) Šešelj otkrio „poslastice“ o Dačiću i njegovim ljudima!
Sednica je prvobitno trebalo da bude održana 13. novembra, ali je odložena. Kako su tada pisali mediji na Kosovu, prištinske vlasti su tražile od Saveta bezbednosti da odloži sednicu zbog činjenice da još nisu uspostavljene nove institucije. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA