Najnovije

A SAD I ZVANIČNO: Uslov za EU - potpuno odricanje od Kosova!

BEOGRAD - Poruka nemačkih parlamentaraca tokom posete Srbiji bila je da pregovori Srbije sa EU neće početi dok se ne sprovede Briselski sporazum, kao i da Srbija neće postati članica EU, dok Kosovo ne postane ravnopravan član UN.
Bilo jasno kao dan... (Foto: europeancaravanforlegality.eu)

Bilo jasno kao dan... (Foto: europeancaravanforlegality.eu)

To je za Tanjug rekao Henri Bone, direktor fondacije Konrad Adenauer u Beogradu, koji je prisustvovao razgovorima poslanika nemačke vladajuće Hrišćansko-demokratske stranke Andreasa Šokenhofa i Hans Joakima falenskog sa sagovornicima u Beogradu, tokom upravo završene posete Srbiji. Osim toga, Šokenhof i falenski su poručili da "Nemačka nastavlja da podržava reforme i proces integracija, ali da insistira da Srbija uradi svoj "domaći zadatak": sedam očekivanja koje je Šokenhof predstavio 2012. godine još uvek važe i Srbija mora da ih ispuni", naveo je Bone. Tih sedam tačaka su, kako kaže, pomenuta na ovaj ili onaj način u svim razgovorima. "Delegacija je podsetila svoje partnere na očekivanja Nemačke da oni moraju da budu ispunjeni bez daljeg gubljenja vremena", istakao je on.
Najveći problemi koji, po mišljenju nemačkih poslanika, stoje pred Srbijom su pravosuđe i proces normalizacije odnosa sa Prištinom.
"Shodno tome, najpre će biti otvorena relevantna poglavlja, najverovatnije poglavlje 35 pre svih, ako Beograd i Priština budu napornije radili na ispunjenju plana implementacije Briselskog sporazuma iz 2013. godine", rekao Bone. On je ocenio da je poslednjih nekoliko meseci zbog izbora koje su obe strane imale, napredak bio spor. "Nekoliko tačaka iz Briselskog sporazuma nisu implementirane, među kojima integrisanje pravosuđa i formiranje Zajednice srpskih opština", naveo je Bone. Pročitajte još:GLAS RUSIJE: Svi Putinovi ”ultimatumi” Vučiću! Prema njegovim rečima, nemačka delegacija zna da "obe strane moraju da pokažu fleksibilnost kako bi se iznašla održiva rešenja. Zbog toga je, kako kaže, Šokenhof posetio Prištinu pre dve nedelje i pozvao tamošnje vlasti da rade na napretku. Upitan da li je bilo reči o usklađivanju spoljne politike Srbije i EU odnosno stavu Srbije prema ukrajinskoj krizi i Rusiji, Bone je odgovorio negativno, ali je dodao da je delegacija komentarisala tajming poseta srpskih zvaničnika Rusiji i obrnuto proteklih nedelja.
Nemački parlamentarci su, kako je objasnio, tokom posete jasno stavili do znanja svoj stav da ne smatraju da Rusija igra konstruktivnu ulogu u ukrajinskoj krizi.
Na sastancima je, kako je naveo, takođe bilo reči o potrebi za uspešnim sprovođenjem planiranih reformi u svetlu posledica katastrofalnih poplava. Srpski sagovornici su, prema Boneovim rečima, informisali nemačku delegaciju o zakonima (kao što su zakoni o radu, privatizaciji itd) koji su ključni za uspeh ekonomskih reformi vlade i obećali da će oni biti brzo doneti. "Delegacija je jasno stavila do znanja da očekuje otvorenu debatu o reformama uz uključivanje svih aktera, kao i opozicije", poručio je Bone. Sumirajući utiske posle posete nemačkih parlamentaraca Beogradu, Bone je rekao da je njegov utisak da je delegacija zadovoljna što se upoznala sa najnovijom političkom i ekonomskom situacijom u Srbiji, kako bi "bolje procenila šta je postignuto, a šta tek treba da se uradi sa stanovišta Berlina". Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA