Najnovije

Veze CIA, Ante Pavelića i Vatikana - prestaju da budu tajna!

SVET - CIA postepeno skida pečate sa tajnih dokumenata. To što su Amerikanci odmah posle Drugog svetskog rata stali zaštitnicima bivših nacističkih zločinaca, pres
Ante Pavelić

Ante Pavelić

U medijima se ponekad pojavljuju dokumenta koja do današnjeg dana mnoge iznenađuju. Na primer, utvrđeno je da je lider hrvatskih fašista Ante Pavelić u toku rata uspeo da preko Vatikana prokrijumčari na Zapad nekoliko tona zlata i dragocenosti, ukradenih od Jevreja i Srba.

Među tajnim dokumentima koji su postali javni, kako pišu srpski mediji, mnogo je informacija iz izvora CIA. Dakle, postoje dokazi da su vlasti Nezavisne države Hrvatske, na čijem čelu se nalazio fašista i saučesnik Hitlera Ante Pavelić, predali na čuvanje Vatikanu 350 miliona švajcarskih franaka u zlatu. Dokument je datiran na 21. oktobar 1946. godine, a potpisao ga je Amerikanac Emerson Biglou.

Objavljeni su takođe i dokumenta o učešću Švajcarske u operacijama sa jevrejskim zlatom. Britanski komandosi su 1945. godine uspeli da zaplene 150 miliona franaka hrvatskih fašista, dok su ovi pokušavali da ih prebace preko švajcarsko-austrijske granice. Međutim, veći deo zlata, otetog od jevrejskog stanovništva, našlo se u Vatikanu, odakle je tajno deo po deo slat u Španiju i Argentinu. O ovome je 1998. godine pisao američki list U.S. News and World Report.

Pročitajte još: Pogrešno osuđeni, pa dobili 41 milion dolara!

Prema različitim ocenama, ako je 1944. godine cena za uncu zlatnih "zaliha" Pavelića iznosila 35 dolara, danas je to - 1,600 dolara. Shodno tome, "zlato Ante Pavelića" danas vredi više od 10 milijardi švajcarskih franaka. Amerikanci ne isključuju mogućnost da Vatikan čuva to zlato. Iako, malo ko bi pristao da prizna da je zarađivao novac na smrti nesrećnih Jevreja, Srba i Roma ubijenih od strane Hitlera i Ante Pavelića. Postoji još jedan zanimljiv detalj. Ispostavilo se da je Vatikan mnogo godina "davao utočište" hrvatskom diktatoru nakon bekstva iz Zagreba.

6. maja 1945. godine, Pavelić je uspeo da pređe sa porodicom u Austriju - u američku okupacionu zonu.

Tamo je dobio lažne dokumente na ime peruanskog državljanina don Pedra Gonera. Fašista Ante Pavelić je postao peruanski sveštenik, a uz podršku Amerikanaca prebačen u Italiju.1957. godine Ante Pavelič je našao zaštitu i utočište kod španskog fašiste Frančeska Franka.

Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA