Najnovije

STRATFOR: Rusija bi mogla Tursku potpuno ekonomski da uništi

VAŠINGTON - Uticajna analitička kuća Stratfor je objavila novu analizu rusko-turskih odnosa posle incidenta u kojem je srušen ruski Suhoj od strane turske avijacije.
Su-30SM (Foto: JuTjub)

Su-30SM (Foto: JuTjub)

Rusija bi mogla da uništi potpuno ekonomski Tursku, ali je malo izvesno da će to uraditi, jer je svaki dalji korak ka konfrontaciji sa blokom zapadnih zemalja za Moskvu potencijalno opasan, piše Stratfor. I Putin i Erdogan su jedni druge videli kao konkurentske zemlje na mnogim poljima, ali nikada nisu ulazili u otvorenu konfrontaciju, sve do rušenja aviona. Međutim, nije moguće da jedni drugima "nagaze na bolne tačke", kaže se u ovoj analizi. Erdogan drži prolaz kroz Sredozemno more i ako Rusija hoće svoje brodove da uputi ka Zapadu, mora proći kroz Tursku, a sa druge strane, ako NATO hoće da krene prema Rusiji, to lako može uraditi preko Crnog mora, tvrdi Stratfor. Rusija snabdeva Tursku polovinom količine gasa koje su joj potrebne i zato je Turska uvek prepuštala kritiku Moskve prvenstveno saveznicima iz NATO alijanse. Turska se držala po strani i u slučaju gruzijskog konflikta i u slučaju Krima. Rusija može da uvede ekonomske mere koje bi predstavljale snažan udarac za Tursku, navodi se u analizi Stratfora, a isto važi i u slučaju vojnog konflikta. Rusija ne strahuje od Turske u vojnom smislu, zaključuje se u analizi ove američke analitičke kuće.
Pročitajte još:ODLUČILI: Putin i Oland kreću na Tursku!DŽIHADISTI PRED UNIŠTENJEM: Iračka vojska opkolila grad Ramadi, očekuje se konačan udar!(VIDEO)
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA