Najnovije

CNN: NATO je preživeo Hladni rat, a da li može i obaranje ruskog aviona?

Decenije taktiziranja, oprezne diplomatije i grickanja noktiju tokom 50-ih, 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, kada je svet bio na ivici nuklearnog rata, Turska je bacila niz vodu za samo nekoliko sekundi, tvrdi Si-En-En.
NATO Turska (Ilustracija: dailysangar.com)

NATO Turska (Ilustracija: dailysangar.com)

Prema pisanju sajta najpoznatije američke propagandne mašinerije, NATO se uspešno suzdržavao od direktne konfrontacije sa Sovjetima tokom kubanske krize 60-ih, avganistanske 70-ih, postavljanja nuklearnog naoružanja na zapadu Evrope 80-ih, kao i mnogih drugih "ruskih provokacija", ali ni Rusi tokom svih tih burnih trenutaka ni jednog trenutka nisu ušli u direktan sukob ni sa jednom članicom NATO-a. Sve se to promenilo kada je turski lovac ispalio rakete na ruskog bombardera, što je prvi slučaj vazdušne borbe između jedne NATO članice i Rusije (SSSR-a) od 1952. godine. Kako tvrdi Si-En-En, Putin već godinama pokušava da podrije slogu unutar NATO-a, uporno iskušavajući strpljenje i pokušavajući da napravi podele među njenim članicama. To mu, kako kažu, nije uspelo ni "provokacijama" na Baltiku, ni naletima strateških bombardera u blizini engleske i američke obale, ni aneksijom Krima, ali mu je, po svemu sudeći, turska "neopreznost" dala novi zamajac u planovima da destabilizuje i podeli NATO. Posvećenost uzajamnoj odbrani zemalja u okviru Alijanse, potvrdio je i njen generalni sekretar Jens Stoltenberg, opravdavajući ovaj turski potez rekavši da NATO čvrsto stoji iza Turske i da je podržava u odbrani svog teritorijalnog integriteta. Ipak, prema svim tvrdnjama, sastanak Alijanse sazvan povodom ovog incidenta, protekao je u burnim raspravama među članicama, a najbučniji u kritici Turske bili su predstavnici Nemačke i Češke, dok Stoltenbergova izjava na kraju sastanka nije predstavljala zvaničan stav Alijanse, već je bila deo ličnog obraćanja generalnog sekretara medijima. Kako tvrdi Si-En-En, najveća šteta koja proizilazi iz obaranja ruskog aviona se ogleda u činjenici da je borba protiv Islamske države, intenzivirana nakon napada u Parizu i rušenja ruskog putničkog aviona u Egiptu, počela da približava Rusiju i NATO, koji su bili na pragu istorijske odluke da krenu u zajedničku akciju. Ta opcija sada više nije moguća jer "Erdogan je sve upropastio", tvrdi Si-En-En.

Šta dobija Putin?

Kako se navodi u tekstu, prvi i očigledan dobitak za Putina jeste mogućnost da zvanično optuži čelnika jedne NATO članice da, ne samo sarađuje, već se i stavlja na stranu terorista. "Nakon godina bezuspešnih pokušaja da se uništi jeinstvo unutar NATO-a, Erdoganov ishitreni čin mu je ovu mogućnost poslužio na tanjiru", tvrdi analitičar Si-En-Ena. Erdoganovi NATO partneri sada mogu da ga posmatraju samo kao nepouzdanog saradnika lakog na obaraču, faktor nestabilnosti u veoma zapaljivom okruženju, čoveka koji je bacio u vazduh ceo sto sa kartama, dok je igra još uvek u toku. Zaključujući tekst nabrajanjem Erdogaonovih "gafova" od bombardovanja Kurdskih položaja na frontu sa ID-om, do totalitarizma koji sprovodi u svojoj zemlji, Si-En-En izražava zabrinutost od daljih podela unutar Alijanse koje ovaj incident može da proizvede, kao i strah od nepredvidivosti narednih poteza Putina i Erdogana, ne propustivši da napomene da i jedan i drugi imaju "podjednako prljave ruke".
Pročitajte još:
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA