Najnovije

POL KREJG ROBERTS: Ako Rusija ne uspe da probudi Evropu, rat je neizbežan

Jedna lekcija koju smo naučili iz istorije je da, kada mobilizacija za rat započne, ona dobija sopstveni momenat i postaje nekontrolisana. To bi moglo biti ono što se neprimetno dešava pred našim očima. Piše: Pol Krejg Roberts
Pol Krejg Roberts (Foto: JuTjub)

Pol Krejg Roberts (Foto: JuTjub)

U svom govoru od 28. septembra na 70-tu godišnjicu UN ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da Rusija ne može više tolerisati trenutno stanje u svetu. Dva dana kasnije je, na poziv sirijske vlade, Rusija započela rat protiv Islamske države. Rusija je brzo postigla uspehe u uništavanju skladišta oružja ID i pomogla je sirijskoj vladi da povrati delove teritorije pod kontrolom ove terorističke organizacije. Rusija je takođe uništila hiljade naftnih tankera koji su finansirali ID prevozeći ukradenu sirijsku naftu u Tursku, gde ju je kupovala porodica gangstera koji trenutno vlada Turskom. Vašington je bio zatečen ruskom odlučnošću. U strahu da bi brz uspeh ovih ruskih odlučnih akcija mogao obeshrabriti vašingtonske NATO vazale u trajnoj podršci vašingtonskom ratu protiv Asada, a takođe i u podršci vašingtonskom marionetskom režimu u Kijevu, SAD su sa Turskom dogovorile obaranje ruskog bombardera uprkos dogovoru između Rusije i NATO da neće biti vazdušnih susreta u zoni ruskih operacija u Siriji.

Da li je Rusija "tigar od papira"

Iako je negirao bilo kakvu odgovornost, Vašington je iskoristio umerenu reakciju Rusije na ovaj napad, za koji Turska nije uputila izvinjenje, kako bi Evropi pružio uveravanja da je Rusija tigar od papira. Vašingtonske prestitutke su trubele: „Rusija je tigar od papira“. Umereni odgovor ruske vlade na ovu provokaciju Vašington je iskoristio da uveri Evropu kako nema rizika od pritisaka na Rusiju koji se vrše na Bliskom Istoku, u Ukrajini, Gruziji, Crnoj Gori i na drugim mestima. Vašingtonski napad na Asadovu vojsku je iskorišćen da pojača verovanje evropskih vlada kako rusko odgovorno ponašanje predstavlja znak straha i slabosti. Nije jasno u kojoj meri ruska i kineska vlada shvataju da se njihove nezavisne politike, potvrđene govorima ruskog i kineskog predsednika od 28. septembra, tumače u Vašingtonu kao „egzistencijalna pretnja“ za hegemoniju SAD. Osnova spoljne politike SAD je posvećenost zadatku sprečavanja uzdizanja svetskih sila koje bi mogle biti sposobne da ograniče vašingtonske jednostrane akcije. Sposobnosti Rusije i Kine u ovom smislu čine od njih mete SAD. Vašington nije protivnik terorizma. Vašington već dugo godina namenski kreira terorizam. Terorizam je oružje koje Vašington namerava da upotrebi u cilju destabilizacije Rusije i Kine tako što bi ga izvezao muslimanskim stanovnicima ovih zemalja. Vašington koristi Siriju, kao što je koristio i Ukrajinu, kako bi demonstrirao rusku nesposobnost Evropi, a takođe i Kini, jer je nesposobna Rusija kao saveznik manje privlačna za Kinu. Za Rusiju je odgovorno reagovanje na provokacije postalo kontraproduktivno jer ono ohrabruje nove provokacije. Drugim rečima, Vašington i njegovi snishodljivi evropski vazali doveli su čovečanstvo u jednu veoma opasnu situaciju, jer je jedini mogući izbor za Rusiju i Kinu ostao ili da prihvate američku hegemoniju ili da se spremaju za rat. Putin se mora poštovati zato što više ceni ljudski život od Vašingtona i njegovih evropskih vazala i zato što izbegava vojne odgovore na provokacije. Ipak, Rusija mora nešto da učini kako bi NATO zemlje postale svesne da se mora platiti visoka cena za podršku vašingtonskoj agresiji protiv njene bezbednosti. Na primer, ruska vlada može odlučiti da obustavi isporuke energenata evropskim zemljama koje su de facto u ratu sa Rusijom. Sa nastupajućom zimom ruska vlada može doneti odluku da prestaje sa prodajom energenata NATO zemljama. Rusija bi izgubila novac, ali je to jeftinije nego izgubiti suverenost ili rat.

Ako Rusija ne pobedi Evropu, rat je neizbežan

Da bi se okončao konflikt u Ukrajini ili da bi eskalirao do nivoa na kome bi Evropa izgubila interes da učestvuje, Rusija bi mogla da prihvati zahtev pobunjenih republika za ujedinjenje sa njom. Da bi Kijev nastavio konflikt, morao bi da napadne samu Rusiju. Ruska vlada se oslanjala na odgovorne neprovokativne odgovore. Rusija se odlučila za diplomatski pristup, očekujući da će se evropske vlade urazumiti, shvatiti da se njihov nacionalni interes razlikuje od vašingtonskog i prestati da omogućavaju vašingtonsku hegemonističku politiku. Ruska politika nije uspela. Da ponovim, ruska umerena reakcija je iskorišćena da oslika Rusiju kao tigra od papira koga se ne treba bojati. Na kraju smo došli do paradoksa da ruska odlučnost da izbegne rat vodi direktno u rat. Bez obzira na to da li su ruski mediji, ruski narod i ruska vlada svesni toga, za rusku vojsku bi to morala biti očigleda stvar. Sve što rusko vojno rukovodstvo treba da uradi je da pogleda sastav NATO snaga poslatih da se bore protiv ID. Kao što je DŽordž Abert primetio, američki, francuski i britanski avioni koji se koriste u Siriji su lovački avioni čija je namena borba u vazduhu, a ne protiv kopnenih snaga. Ovi lovci nisu namenjeni da se bore protiv ID, nego da bi bili pretnja ruskim bombarderima koji napadaju ove kopnene mete ID. Nema sumnje da Vašington vodi svet u Armagedon, dok Evropa to omogućava. Vašingtonske podmićene marionete u Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji su ili glupe ili potpuno indiferentne, ili nemoćne da se izvuku iz vašingtonskog zagrljaja. Ako Rusija ne uspe da probudi Evropu, rat je neizbežan.
Pročitajte još:Bliži se dan Jovanke OrleankeTeroristi kao biznismeniPonovo se razbuktava stari spor: da li su Amerikanci uopšte bili na Mesecu?
Izvor: Sajt Pola Krejga Robertsa, Novi Standard

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA