Najnovije

Argumenti: Zašto je Obama kao američki Gorbačov

VAŠINGTON- Sjedinjene Države ni politički, ni vojno, ni ekonomski nisu ono što su bile pre deset godina. To potvrđuje i ukrajinska kriza – ocenio je Leonid Rešetnjikov, direktor Ruskog instiruta za strateške studije.
Rešetnjikov (Foto: pravoslavie.ru)

Rešetnjikov (Foto: pravoslavie.ru)

U intervjuu „Svobodnoj Presi”, on je naglasio da ga današnje SAD podsećaju na sovjetski period vladavine Mihaila Gorbačova. U nastavku istog intervjua, Rešetnjikov je rekao i ovo: „Amerikanci na spoljnom planu nižu neuspeh za neuspehom. A sami neuspesi su rezultat – smanjene snage. Barak Obama se baš zato šepuri i pokušava da jakim rečima to prikrije i da podgreje ideju američke hegemonije i dominiranja. Ali, njegovi nastupi su neubedljivi. Zato i pokušava da uvredi i Rusiju i Vladimira Putina. Da, Barak Obama je američki Mihail Gorbačov. Američki Gorbi. Ili, nešto veoma blisko tome. Obama je u svom poslednjem obraćanju Kongresu tvrdio da je rusku ekonomiju razbio u paramparčad, a još je saopštio da će SAD pomagati „prifrontovskim državama”. A šta znače sama formulacija „prifrontovske države”? Kakav front Obama ima u vidu? NJega iritira što se o Putinu govori kao o pobedniku, a o njemu kao o gubitniku. Zato je u tom govoru tvrdio da je on pobednik, a Putin gubitnik jer su mu SAD „pocepale ekonomiju”. On je ljubomoran na Putina. Sećam se 2009. godine. Tada je Obama doputovao u Moskvu. Već je bio Nobelovac, a u Rusiji ga je sačekala potpuna ravnodušnost. Oni koji su organizovali njegovu posetu, ispričali su mi da je bio obeshrabren takvim odnosom. Izgleda da je zlopamtio da ga Rusi nisu ocenili i prihvatili.
Pročitajte još:Ukrajinci isterani iz 13 naselja u okolini DebaljcevaSneg paralisao Čikago, odloženo 2.000 letova
Rešetnjikov je, inače, televiziji Cargrad – povodom odluke Parlamentska skupština Saveta Evrope da rusku delegaciju liši prava glasa - rekao da je PSSE u osnovi beskorisna i često propagandistička institucija koja vrši pritisak na Rusiju. A da se u poslednje vreme pretvorila i u tribinu rusofobsih snaga. NJihov cilj je – a reč je o vodećim zemljama Evrope pod rukovodstvom SAD – destabilizacija režima, destabilizacija situacije u Rusiji. Što je najvažnije, radi se o pokušaju destabilizacije i svrgavanja našeg predsednika. Samo, ne uzimaju u obzir činjenicu da je u Rusiji odnos prema PSSE, blago rečeno, negativan. Većina ljudi koji se u Rusiji bave politikom – tu instituciju smatra forumom naših neprijatelja i debila. Da, mnogi upravo tako misle. Zato, kad nas takvi lišavaju prava glasa u takvoj organizaciji (PSSE), većina onih koje zanima politika govori: hvala Bogu, nisu nam ni za šta potrebni te poluzlice. Eto, taj momenat nisu uzeli u obzir. Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA