Najnovije

Pre 25 godina dogodio se Maksimir, najbrutalnija tuča BBB i Delija i policije! (VIDEO)

Prolećni dan 13. maja. 1990. godine nimalo nije delovao kao da će to biti onaj dan kada je po mnogim istoričarima, političkim analitičarima i ostalima počeo rat u bivšoj Jugoslaviji, a naročito da će mesto za to biti fudbalska utakmica, ali na kraju je tako ispalo. Nema ljubitelja fudbala koji nije makar čuo za nerede na Maksimiru na utakmici Dinamo – Crvena zvezda koji su obeležili istoriju na ovim prostorima.
Neredi na Maksimiru (Foto: Jutjub)

Neredi na Maksimiru (Foto: Jutjub)

Tačno na današnji dan pre 25 godina desio se sada već legendarni incident u Zagrebu i tuča između navijača modrih i crveno-belih i snaga policije što je okarakterisano kao prvi sukob i početak građanskog rata u nekadašnjoj zajedničkoj državi, koji je zvanično počeo tek godinu dana kasnije. Možda malo ljudi zna da su fizički okršaji između Bed Blu Bojsa i Delija počeli još ujutru tog dana u okolini stadiona i trajali sve do početka utakmice o čemu su u dokumentarcu koji je pet godina sniman i koji će biti emitovan govorili tadašnje vođe pristalica dva tima, Zujo i Asteriks. – Mi smo došli u Zagreb u noći subota na nedelju kako bismo javili ostalima koji su dolazili kakva je situacija. Voz smo zaustavili kod tornja Cibone i peške otišli u grad – kaže jedan do tadašnjih vođa Delija Asteriks. – Još u osam sati ujutru su počele tuče između nas i njih u okolini Maksimirske šume. NJih je bilo oko 200, a nas 30 – ispričao je u dokumentarcu Zujo. Bio je to jedan od najkrvavijih navijačkih sukoba u Evropi, sa mnogo teškog povređenih, izbodenih, upucanih. – Mi smo u Zagrebu prvi put pevali četničke pesme, ali i pesme protiv Miloševića za šta se u ono vreme išlo u zatvor – kazao je jedan od vođa Delija, Tima. Jedan od trenutaka po kome se čitav obračun na maksimirskoj travi pamti jeste i potez Zvonimira Bobana legende hrvatskog fudbala koji je tada nosio dres Dinama i koji je napao policajca u pokušaju da zaštiti navijače. On je dva puta udario Refika Ahmetovića koji je kasnije po njemu i dobio nadimak Boban. – Da me Boban i treći put udario, pucao bih u njega – rekao je Ahmetović, amnogi svedoci tvrde da su se u tom trenutku čuli povici drugih policajaca koji su vikali “Pucaj mu u leđa”. Podsetite se ispod na video snimku svih događanja na Maksimiru.
Pročitajte još:Bajernu pobeda, Barseloni finaleBORBA MAČKICA: Evo zašto žensko rvanje postaje sve popularniji sport (VIDEO)
Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA