Najnovije

ZAPADNI KOŠMAR: "Proizvod 4202" - ruska hipersonična letelica ide do 7 kilometara u sekundi! (VIDEO)

Hipersonična letelica, poznata pod oznakom Proizvod 4202 (kao i 15Ju71), uspešno je testirana 25. oktobra tokom gađanja iz lansirnog rejona Dombarovski u Orenburškoj oblasti u metu na kamčatskom poligonu Kura1.

Projekat 4202 (Foto: JuTjub)

To je bilo prvo potpuno uspešno testiranje novog ruskog oružja koje je na svom maksimumu sposobno da razvije brzinu oko 15 maha, ili 7 kilometara u sekundi. Uspeh je utoliko značajniji i veći što je proizvođač 15Ju71 - Naučno-proizvodno preduzeće za mašinogradnju iz Reutova - moralo da realizuje veliki program zamene uvoznih proizvoda. Hipersonična letelica Proizvod 4202, za sada je predviđena za ugradnju u napredne interkontinentalne balističke rakete, ali se, tvrde brojni ruski izvori, radi i na proizvodnji bespilotne letelice sa ovim moćnim raketnim motorom. NJeni motori kreću sa radom na visini od oko 100 kilometara i leteće prema cilju brzinom 5-7 kilometara u sekundi. Pre ulaska u guste slojeve atmosfere neposredno iznad cilja, ova hipersonična letelica je u stanju da izvodi složene manevre, koji otežavaju njeno presretanje sredstvima protivraketne odbrane. Navodi o uspešnom lansiranju Proizvoda 4202 iz lansirnog rejona Dombarovski ka meti na poligonu Kura na Kamčatki pojavili su se 25. oktobra. Očevici su na internetu objavili fotografije na kojima se vidi specifičan trag rakete na nebu. Proizvođač se uzdržao od komentara. Projekat hipersoničnih "borbenih blokova" pod nazivom "Albatros" pojavio se u SSSR-u sredinom 1980-ih godina. To je bio odgovor na pokušaj Sjedinjenih Država da stvore protivraketnu odbranu u okviru koncepcije "Zvezdanih ratova". Zbog tehničkih poteškoća, projekat je obustavljen posle nekoliko godina, ali je već sredinom '90-ih godina Naučno-proizvodno preduzeće za mašinogradnju ponovo pokrenulo projekat pod oznakom 4202. Kako je moskovskom dnevnom listu „Izvestija“ rekao obavešteni izvor iz državne korporacije Roskosmos, uspešnim letačkim ispitivanjima Proizvoda 4202 prethodila je realizacija velikog programa zamene uvoznih proizvoda. Zadatak je bio odricanje od sistema upravljanja koji je ranije pravilo harkovsko preduzeće Hartron, kao i od nekih drugih delova. Program je uspešno realizovan, što je i omogućilo ponovno pokretanje ispitivanja.
"Oprema, elektronski sistemi, kao i sistem upravljanja sada se u potpunosti sastoje od ruskih delova", istakao je izvor u Roskosmosu. "U Proizvodu više nema stranih delova. Izveštaj o tome će uskoro biti predat Ministarstvu industrije i trgovine i Vladi". Kako je pojasnio sagovornik lista, proizvođač je dobio zadatak da potpuno zameni uvozne delove još 2014. godine, sa rokom završetka radova do kraja 2016. godine. Početkom oktobra Naučno-proizvodno preduzeće za mašinogradnju poslalo je svim preduzećima koja učestvuju u kooperaciji u okviru Projekta 4202 zvanična pisma sa zahtevom da u što kraćem roku podnesu izveštaje o zameni uvoznih proizvoda. "U 4202 od početka nije bilo mnogo stranih delova, ali ključni element proizvoda - sistem upravljanja, koji kontroliše let letelice, njeno izvođenje hipersoničnog manevra i navođenje na cilj, proizvodilo je ukrajinsko preduzeće", rekao je Izvestiji glavni urednik internet-projekta Militari Raša Dmitrij Kornjev. Prema dostupnim informacijama, Naučno-proizvodno preduzeće za mašinogradnju je još 2014. godine započelo razvoj novog sistema upravljanja. NJega su verovatno počeli da testiraju još prošle godine, ali su oba lansiranja 4202 tokom 2015. godine bila neuspešna. Međutim, 25. oktobra ove godine testiranje je uspelo, što svedoči o uspešnom radu proizvođača na zameni uvoznih delova. Razvoj sistema upravljanja za hipersonične letelice holding Hartron (jedno od vodećih preduzeća-proizvođača sistema upravljanja za rakete i satelite u SSSR-u) započeo je još sredinom '90-ih. Navodi o uspešnom testiranju sistema u sklopu ruskih hipersoničnih letelica nekoliko puta su se pojavljivali čak i na zvaničnom sajtu preduzeća. Međutim, posle događaja na Krimu u leto 2014. godine, odlukom predsednika Ukrajine Petra Porošenka saradnja s Rusijom na vojnim programima bila je zamrznuta. Među prvima je bila obustavljena upravo saradnja Hartrona i Naučno-proizvodnog preduzeća za mašinogradnju iz Reutova. Kao što se vidi: bez posledica po rusku raketnu industriju. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA