Najnovije

Tuširajte se uvek hladnom vodom! Evo i zašto

Trendovi u velnesu dođu i prođu, ali čini se da je cvokotanje i drhtanje pod ledenim tušem jedna od onih zacementiranih metoda kojoj će se ljudi uvek vraćati.

Ilustracija (Foto: pixabay.com)

I to nije slučajno jer benefiti od kupanja ledenom vodom uključuju podizanje imunosistema, oslobađanje od stresa, veću budnost i mentalnu jasnoću… Da li je to dovoljno da vas ubedi da svakog jutra uđete pod mlaz ledene vode?
Slučaj ledenog tuširanja još jednom je prošao kroz naučnu studiju u Holandiji. Ona sugeriše da su se učesnici koji su na kraju svakog tuširanja doživeli eksploziju hladne vode brže oporavljali posle bolesti, pa tako i kraće odsustvovali sa posla nego oni koji su se tuširali malkom ili toplom vodom. piše Independent.
Još impresivnije, od 3.000 učesnika u studiji, dve trećine njih odlučilo ja da nastavi da se nadalje tušira hladnom vodom i prijavilo da im ledeno tuširanje podiže nivo energije isto koliko i šolja veoma jake kafe.
Jedna od učesnica, Sofi Krajcberg (29), prihvatila je izazov da se 30 dana tušira hladnom vodom i nakon toga izjavila da se posle jutarnjeg hladnog tuša toliko dobro oseća da bi ga svima preporučila kao sredstvo za brzo dizanje energije i raspoloženja.
Tu je takođe i dokaz da pod ledenom vodom možete da osetite veću mentalnu pozornost, a nakon kratkog šoka počinjete da dišete dublje, što povećava broj otkucaja srca, ubrzava cirkulaciju i oslobađa endorfin.
Ledeni tuš i dalje predstavlja medicinsko čudo, a to je potvrđeno nedavno u Bi Bi Si-jevom dokumentarcu “Doktor koji je odustao od droge”, u kojem dr Kris van Tukleken pokazuje da pacijenta koji patio od depresije leči upravo ovom metodom. Sari, koja je osam godina bila na antidepresivima, prepisano je plivanje u hladnoj vodi kako bi joj se stabilizovalo raspoloženje.
Verujemo da ćete i vi prihvatiti izazov, bar na sedam dana. Ništa ne košta, a može i te kako da bude korisno.
Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA