Najnovije

"Ako Tramp ne dobije Floridu, možete na spavanje"

Ako predsednički kandidat Republikanaca Donald Tramp ne dobije Floridu možete na spavanje.

Donald Tramp (Foto: Sinhua)

Međutim, ako osvoji Floridu i Severnu Karolinu, sačekajte još sat vremena za Ohajo, možda on postane novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država, ocenili su učesnici diskusionog foruma "Klinton vs Tramp - predsednički izbori u SAD".
Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić rekao je, posle razgovora sa prijateljem iz američkog etablišmenta, da je zaključak da ko god pobedi, posle ovako prljave kampanje i podela u društvu, biće slabpredsednik. 
- Imaće sužen manevarski prostor da predstavlja zemlju i u međunarodnim i u ekonomskim okolnostima. Biće slab predsednik ko god da pobedi - rekao je Jeremić. 
On je objasnio da je matematika za pobedu Trampa malo komplikovanija i da bi dobio neophodnih 270 od 538 elektorskih glasova potrebno je da dobije Floridu, Ohajo i Severnu Karolinu. 
Jeremić je ocenio i i da istraživanja javnog mnenja nisu uvek tačna, navodeći kao primer prošle izbore kada je 20 anketa govorilo da će Mit Romni dobiti Floridu, a samo sedam da će glasovi te države pripasti Baraku Obami, koji je na kraju i pobedio na Floridi. 
- Tu je tajni Trampov glasač - rekao je Jeremić navodeći da posebno takvih ima na Volstritu, koji ne govore, ali bi glasali za Trampa. 
Govoreći o odnosu prema Srbiji posle predsedničkih izbora,Jeremić je rekao da se odnos neće promeniti jer Srbija nije visoko na lestvici prioriteta američke spoljne politike. 
- Ukoliko pobedi Hilari Klinton, to će biti nastavak politike Obamine administracije prema Balkanu i službenici koji se bave nama će tako i nastaviti - rekao je Jeremić. 
- Ukoliko pobedi Tramp to će biti takav efekat šoka, kao što se desilo sa referendumom o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, da američka administracija neće stići da se bavi nama i opet će oni službenici nastaviti politiku koju je vodila prethodna administracija - objasnio je Jeremić. 
Nekadašnji ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić saglasan je sa jeremićem da ko god pobedi biće slab predsednik usled podelejnosti društva, iako on prognozira da će sledeći predsednik SAD biti Hilari Klinton, kandidat Demokratske partije. 
On je kao fenomen ocenio to što je Tramp uspeo da "kidnapuje" Republikansku stranku, napominjući da je to posledica ozlojeđenosti društva prema etablišmentu. 
Prema rečima Vujačića, svet strahuje zbog Trampa zbog njegove vrhunske politčke nekorektnosti i stavova prema ženama, Meksikancima, hispano stanovništvu i što je bez ikakvog iskustva. 
Vujačić je naglasio i da je veliki broj Republikanaca užasnut Trampom da najavljuju da će glasati za Klinton, ukazujući da se nikada nije dogodilo da se odlučuje između dva najnepopularnija kandidata obe stranke za budućeg predsednika SAD. 
On ne očekuje promenu politike SAD prema Srbiji, koja je, kako je naveo "daleko od vrhunskih prioriteta spoljne politike SAD". Kolumnista Nedeljnika LJiljana Smajlović ocenila je da je ova predsednička kampanja bila izuzetno prljava, da sež govorilo o karakterima, a ne politikama kandidata i da je ona oduševljena što je imala prilike da čita mejlove Klinton i tako dobije bolji uvid u celu priču. 
Smajlović i napomenula da je Klinton dobila skoro 600.000 dolara donacija novinara. 
- To bi u vreme Votergejta bilo nezamislivo - ocenila je ona. Smajlović smatra da je nemoguće nekoliko dana uoči izbora biti neopredeljen, već ljudi ne žele da kažu da bi glasaloza Trampa. 
- U ovoj kampanji nije bilo pozitivnih reklama i u to u zemlji iz koje nas uče da ne valja voditi negativnu kampanju jer to ne vole birači. Učili smo to na svim kursevima ovde što su držali, a vidimo da se kod kuće toga ne pridržavaju jer je efekat veći - rekla je Smajlović. 
Smajlović je, govoreći o ljudima u budućoj administraciji američkog predsednika, ocenila da je Hilari Klinton lojalnaljudima koji su joj odani i da se njenu budući saradnici mogu naslutiti. 
- Strašno malo znamo o Trampovim ljudima - rekla je Smajlović. Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA