Najnovije

SEBASTIJAN KURC: Evropa ne može bez Rusije

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc pozvao je svetske sile i države susede Sirije da se vrate za pregovarački sto.

Sebastijan Kurc (Foto: JuTJub)

On je naglasio da EU mora da poboljša odnos sa Rusijom.
- U Evropi može biti mira samo sa, a ne protiv Rusije. Ne smemo, takođe, zemlje poput Ukrajine, Belorusije ili Jermenije stavljati pred odluke za ili protiv nečeg. Dobri odnosi moraju biti mogući sa Rusijom, kao i EU - precizirao je šef austrijske diploamtije.
On ističe da će jedan od prioriteta austrijskog predsedavanja OEBS-u iduće godine biti dijalog sa Rusijom i obnavljanje poverenja među državama članice ove organizacije. 
- Ne postoji vojno rešenje konflikta u Siriji - ocenio je Kurc u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh". 
Kurc je rekao da je neophodan povratak svetskih sila SAD i Rusije, kao i regionalnih sila, posebno Saudijske Arabije, Irana i Turske za pregovarački sto, te da treba oživeti u Beču započeti mirovni proces. 
Posebno, kako ističe, Rusija ima veliku odgovornost da da doprinos miroljubivom rešenju putem pregovora. 
Kada je reč o neslaganju sa austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom u vezi veta na pristupne pregovore sa Turskom, Kurc poručuje da vodi doslednu politiku, te i da ne pripada onima koji u Beču govore jedno, a u Briselu drugo. 
- Našim stavom imamo mnogo partnera, kao što je Evropski parlament - kazao je Kurc i time odbacio tvrdnje da je Austrija doživela neuspeh da nađe saveznika u EU za svoj stav. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA