Najnovije

"Panama pejpers": Zapadni mediji optužuju ove svetske lidere za pranje novca

11,5 miliona dokumenata i 2,6 terabajta informacija procurelo je iz baze jedne od najvećih advokatskih firmi iz Paname koji otkrivaju kako bogataši peru novac.

Procureli podaci o pranju novca (Foto: Pixabay)

Otkrivanje dokumenata i podataka ofšor advokatske kompanije "Mosak Fonseka" jedno je od najvećih curenja informacija u istoriji, veće od "Vikiliksa" i Snoudenovih otkrića.

Firma "Mosak Fonseka" otkriva da je decenijama nekažnjeno pomagala klijentima da peru novac i izbegavaju poreze.

Dokumente, nazvane "Panama pejpers", nabavio je nemački list "Zidojče Cajtung" i podelio ih s Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara iz Vašingtona i drugim medijima, uključujući Bi Bi Si i Gardijan.

"Panama pejpers sastoje se od 2,6 terabajta podataka, 11,5 miliona dokumenata i 214.000 fiktivnih kompanija. Reč je o najvećem curenju podataka s kojim su se novinari ikad susreli", ističe list.

Baza sadrži i-mejlove, PDF fajlove, fotografije, kao i delove interne baze podataka „Mosak Fonteka“ u periodu od 1970-tih do proleća 2016. godine.

Procureli podaci u koje su novinari imali uvid podeljeni su foldere za svaku firmu pojedinačno. Svaki folder sadrži mejlove, ugovore, transkripte i skenirana dokumenta, a u pojedinim slučajevima reče je o nekoliko hiljada stranica podataka.

Dokumenti dokazuju povezanost sadašnjih i bivših svetskih lidera, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina, dugogodišnjeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka i sirijskog predsednika Bašara al Asada, s nezakonitim finansijskim transakcijama.

Britanski "Gardijan" je među prvima objavio da mreža tajnih ofšor ugovora i visokih kredita u iznosu od dve milijarde dolara vodi do predsednika Rusije Vladimira Putina.

Među onima čija se imena pominju u 11,5 miliona dokumenata iz Paname nalaze se moćnici 58 zemalja, među kojima je više od 70 sadašnjih ili bivših svetskih vođa.

Kada je reč o liderima zemalja tu su predsednik Argentine Maurisio Makri, premijer Islanda Sigmundur David Gunlaugson, kralj Saudijske Arabije Salman, predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i emir Abu Dabija Halifa ibn Zajed el Nahjan i ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Na spisku se nalaze i neki bivši zvaničnici – bivši premijer Gruzije Bidzina Ivanišvili, bivši premijer Iraka Ijad Alavi, bivši premijer Jordana Ali Abu al Rageb, bivši emir Katara Hamad ibn Halif el Tani i bivši predsednik Sudana Ahmad Ali el Mirgani.

Tu je i osuđeni bivši premijer Ukrajine Pavlo Lazarenko kojeg je NVO Transparensi internešnal stavljala na listu deset najkoruptivnijih političara sveta. Proveo je osam godina u kućnom pritvoru i u zatvoru u SAD nakon što je 2004. osuđen za pranje novca.

Tužioci su naveli da je ukrao najmanje 200 miliona dolara dok je kontrolisao ukrajinsku ekonomiju kroz ugovore o gasu, kao i da je preko banaka u SAD oprao 114 miliona.

Naravno, najviše pažnje je privukla povezanost sa ruskim predsednikom Putinom, ali sa njim ne postoji direktna povezanost, kao sa Makrijem i Porošenkom. Na listi se tako nalaze imena njegovog prijatelja iz detinjstva – braće milijardera Arkadija i Borisa Rotenberga

Ističe se da su se braća Roternberg sa Putinom povezala u detinjstvu preko ruske borilačke veštine sambo i džudoa. Navodi se da su njih dvojica preko ugovora sa državom i kompanijama u državnom vlasništvu zaradili više milijardi dolara.

Nalaze se pod sankcijama SAD od marta 2014. godine.

Osim toga, tu je i Sergej Roldugin, blizak prijatelj Putina sa kojim je, prema njegovim rečima, u mladosti bio „kao brat“. Poznat je kao vrhunski čelista, sa Putinom je ostao blizak tokom celog života, a imao je i ulogu u upoznavanju ruskog predsednika sa njegovom bivšom ženom LJudmilom. Takođe, kum je Putinovoj starijoj ćerki Mariji.

Na listi rođaka ili saradnika svetskih moćnika koji se nalaze na listi, pored Putinovih prijatelja su žena, deca i sestra azerbejdžanskog premijera Ilhama Alijeva, ćerka bivšeg premijera Li Penga i dva rođaka sirijskog presednika Bašara al Asada.

Tu su i otac britanskog premijer Dejvida Kamerona, sin bivšeg egipatskog premijera Hosnija Mubaraka, lični sekretar kralja Maroka Munira Mahidija, troje dece premijera Pakistana Navaza Šarifa, sin bivšeg premijera Gane DŽona Kufura i sin premijera Malezije Nadžaba Razaka.

Pomoćnik bivših predsednik Argentine Nestora Kiršnera i Kristine Fernandez Kiršner, omiljeni saradnik predsednika Meksika Enrikea Penja Netoa, sestra bivšeg kralja Španije Huana Karlosa I, rođak predsednik Južne Afrike DŽejkoba Zume, saradnik bivšeg predsednika Obale Slonovače Laurenta Gbagboa i udovica bivšeg diktatora Gvineje Lasane Kontea su takođe na listi. Među tim objavljenim podacima se pored lidera zemalja i njima bliskih ljudi nalaze i političari i zvaničnici iz čitavog sveta – bivši guverner Centralne banke Ekvadora, savetnik bivšeg premijera Grčke, bivši šef obaveštajaca Perua, ministar industrije i rudarstva Alžira, bivši ministar finansija Argentine, ministar pravde Kambodže, ministri finansija i unutrašnjih poslova Islanda, ministar energije i zdravlja Malte, princ Saudijske Arabije, tri člana britanskog parlamenta.

Na listi imena su i rođaci političara i zvaničnika poput unuke visokog zvaničnika kineske Komunističke partije, sin bivšeg genseka UN Kofija Anana, žena španskog ministra poljoprivrede... Odgovor Kremlja pogledajte OVDE. Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA