Najnovije

PAŽNJA: Virus "Zika" preti Srbiji - prvi slučaj zabeležen u Sloveniji!

Zika je sve bliža granicama naše zemlje – juče je prvi slučaj zaraze ovim virusom potvrđen u Sloveniji.

Zika (Foto: Pixabay)

Tamošnji mediji najpre su javili da je reč o članu odbojkaške reprezentacije koji je boravio u Brazilu, ali su zvaničnici to demantovali. U Sloveniji je dosad na virus zike testirano 35 građana, koji su boravili u „rizičnim” zemljama Južne Amerike i karipskog regiona, ali infekcija ni kod jednog od njih nije potvrđena.
U Srbiji je dosad, zbog sumnje na virus zika, testirana samo jedna trudnica koja je boravila u Latinskoj Americi, ali je rezultat bio negativan, potvrdio je „Politici” prof. dr Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje „Batut”. Dr Ilić kaže da je ova žena obavila testiranje u laboratoriji u Zagrebu u dogovoru s našim zdravstvenim osiguranjem, a privodi se kraju javna nabavka testova za naše građane.
– Testove ćemo vrlo brzo imati i bićemo potpuno spremni da svakog našeg sportistu ili posetioca Olimpijskih igara u Riju testiramo ako sumnjaju da su se zarazili zikom. Takođe, u poslednjih mesec dana, tim stručnjaka iz „Batuta” sportistima je, u saradnji sa zdravstvenom komisijom Olimpijskog komiteta, održao predavanja o svim rizicima ove infekcije i podelio im štampani materijal – kaže dr Ilić, dodajući da se testom i dve nedelje po povratku moguće proveriti da li je neko zaražen zika virusom.
Prof. dr Zoran Radovanović, epidemiolog, kaže da se Srbija svrstava u zemlje umerenog rizika kada je u pitanju zika virus. Kako ističe, njega mnogo više zabrinjava groznica zapadnog Nila, koju, takođe, prenose komarci i zbog koje je, podseća ovaj lekar, Srbija u 2013. imali veliki broj obolelih i umrlih.
Međutim, groznica zapadnog Nila ne prenosi se seksualnim putem, što u slučaju virusa zika dodatno diže paniku.
Nedavno je grupa naučnika, u pismu poznatom medicinskom časopisu „NJu Ingland DŽurnal ov medisin”, upozorila da se virus zika prenosi i oralnim seksom. Oni su opisali primer četrdesetpetogodišnjeg muškarca koji se tokom boravka u Brazilu inficirao. Po povratku u Pariz, zarazio je i svoju partnerku. Kod muškarca virus je pronađen u semenoj tečnosti i urinu, ali ne i u krvi i pljuvački. Kod žene je virus otkriven u krvi i pljuvački. Takođe, naučnici su upozorili da se virus prenosi i analnim seksom.
Dosad su slučajevi inficiranja zikom seksualnim putem potvrđeni u 10 zemlja u Evropi – u Nemačkoj, Italiji i Portugaliji.
Dr Ilić kaže kako preporučuje da partnerka muškarca inficiranog virusom zika ne ostaje u drugom stanju tokom šest meseci, a u tom periodu treba koristiti prezervativ.
Dr Radovanović kaže kako je zika blaža bolest u poređenju s tri iz iste grupe (takozvane vektorske bolesti), koje prenose komarci u Brazilu. To su žuta groznica, denga i čikungunja. On dodaje da je infekcija zika virusom daleko najblaža po posledicama po zdravlje, osim kada je reč o trudnicama. Virus zika izaziva oštećenja ploda, tako je u Brazilu, zemljama Južne Amerike i karipskog regiona zabeleženo na hiljade slučajeva beba rođenih s mikrocefalijom, bolešću koja prouzrokuje trajni invaliditet, pa i smrt.
– U Srbiji praktično nema komaraca koji bi preneli zika virus. Istina je da postoji polni put prenosa, ali on nije dominantan. Tačno je da se virus zike može ostati u spermi muškarca i izvesno vreme posle ozdravljenja – objašnjava dr Radovanović. Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA