Najnovije

AMERIKANCI UPOZORENI: Kinezi objavili bezbednosnu doktrinu za 2017!

Kina je danas objavila "Beli papir" posvećen azijsko-pacifičkoj bezbednosnoj saradnji koja, istovremeno, pojašnjava kineske stavove po pitanju regionalnih i globalnih problema.

"Beli papir" (Foto: Sinhua, Pravda)

Dokument pod naslovom „Kineska politika o azijsko-pacifičkoj bezbednosnoj saradnji" objavila je Kancelarija za informacije Državnog saveta. Opisujući kineski koncept zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive bezbednosti, pomenuti dokument objašnjava kineski pristup u cilju dostizanja mira i stabilnosti u Azijsko-pacifičkom regionu. Kako se navodi u Belom papiru, Kina će povećati vojnu saradnju sa svojim partnerima u regionu, ali će raditi i na izgradnji svoje vojne sile, kako bi kineska armija dostigla nivo koji je odgovarajući međunarodnom statusu te zemlje. 
Dokument promoviše zajednički razvoj, izgradnju partnerstava, poboljšanje postojećih multilateralnih okvira, vojnu razmenu i pravilan pristup razlikama.
Kina je spremna da preuzme veću odgovornost pri obezbeđivanju sigurnosti u čitavom svetu.  "Kina je glavna bezbednosna sila u regionu Azijskog pacifika, a njena politika je naročito bitna u trenutku kada je Azijski pacifik jedino mirno mesto na svetu, kada se uzmu u obzir Bregzit, izbeglice, populizam, teroristički napadi, Sirija i neizvesnost u američkoj unutrašnjoj politici", rečeno je na predstavljanju dokumenta.  U dokumentu se, između ostalog, navodi da male države i one srednje veličine ne bi trebalo da biraju stranu među velikim državama. Sve zemlje trebalo bi da rade na novom sistemu dijaloga umesto da se sukobljavaju i da streme partnerstvima radije nego savezima. Kina je ovim dokumentom saopštila da podržava stvaranje međunarodnih i regionalnih pravila zasnovanih na razgovorima sa svim stranama, umesto diktata bilo kojoj zemlji. Kina je spremna da preuzme veću odgovornost za regionalnu i svetsku bezbednost i obezbedi više javnih bezbednosnih usluga celom Azijsko-pacifičkom regionu i svetu u celini. Kina je, kako se navodi u Belom papiru, posvećena razrešavanju sukoba kroz pregovore, kao i obezbeđivanju slobode plovidbe kroz Južno kinesko more, a kao osnovnu polugu za ostvarivanje stabilnosti Peking prepoznaje organizaciju ASEAN. Ipak, Kina može preduzeti i neophodne mere u idgovor na provokativne akcije usmerene prema kršenju suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, pomorskih prava i interesa ili ponašanja koje može da ugrozi stabilnost u Južnom kineskom moru. Novom doktrinom, Peking deklariše i načelnu volju za međunarodnu denuklearizaciju.  Kina u Belom papiru poziva SAD da se uzdrže od postavljanja THAAD anti-raketnog sistema u Južnoj Koreji. "Kina izražava snažan zahtev SAD-u i Južnoj Koreji da obustave ovaj proces", poručuje se u Belom papiru. Izvor: Pravda, CRI

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA