Najnovije

PRE ODLASKA: Obama izdao poslednje naređenje za Srbiju!

Odlazeći američki predsednik Barak Obama podneo je Senatu na ratifikaciju Sporazum o ekstradiciji potpisan 15. avgusta 2016. godine između SAD i Srbije.

Barak Obama (Foto: Sinhua)

Obama je Senatu poručio da će ovaj ugovor zameniti sporazum koji je SAD imao sa Kraljevinom Srbijom o uzajamnom izručivanju begunaca koji je bio potpisan 25. oktobra 1901. godine.
Sporazum prati formu i sadržaj drugih sporazuma o izručenju koji su nedavno zaključeni od strane SAD sa drugim zemljama.
Novi sporazum zameniće zastarelu listu krivičnih dela s novim modernim pristupom pod nazivom "dual kriminaliti" i uključiće nove zločine poput pranja novca, sajber kriminala, kao i sve one koji se nisu nalazili na spisku sporazuma iz 1901. godine, a koji je Srbija nasledila kao legitimna naslednica SFRJ.
Sporazum takođe predviđa da nije moguće odbaciti izručenje osumnjičene osobe na osnovu njene nacionalnosti i uz to sadrži modernu kaluzulu o "političkim prekršajima".
Na kraju, Obama napominje da sporazum sadrži i niz proceduralnih poboljšanja koji će unaprediti i ubrzati ekstradiciju i izražava nadu da će Senat "što pre i u velikoj većini dati saglasnost za ratifikaciju", prenosi right.is. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA