Najnovije

STOLTENBERG: BiH kandidat za NATO, Ivanić mu odgovara!

Severnoatlantski savez svestan je nastojanja Rusije da proširi svoj strateški uticaj na Balkan, ocenio je u Sarajevu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Bosna i Hercegovina sve bliža NATO paktu (Foto: nato.int)

Najbolja zaštita od mešanja u unutrašnje stvari država regiona je jačanje njihovih demokratskih institucija i kapaciteta za suočavanje sa sigurnosnim izazovima, dodao je on.
Kao dokaz nastojanja Rusije da utiče na stanje u regionu naveo je događaje uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. 
Pritom je istakao da je NATO zainteresovan za stabilnost svih država regiona i spreman je na saradnju u tu svrhu. 
- Najbolji način da se smanji mogućnost spoljnih uticaja je da se ojačaju demokratske institucije u državama Balkana - kazao je Stoltenberg tokom zvanične posete BiH. 
Stoltenberg je u Sarajevu odvojeno razgovarao s članovima Predsedništva BiH, predsedavajućim Saveta ministara Denisom Zvizidićem i članovima rukovodstva državnog parlamenta, a sastao se i s pripadnicima oružanih snaga te zemlje koji su učestvovali u mirovnim misijama NATO-a u inostranstvu. 
U izjavi novinarima Stoltenberg je podsetio da NATO već duže od dve decenije pomaže BiH u učvršćenju njene stabilnosti a i danas ostaje zainteresovan da se napetosti smire i problemi rešavaju dogovorom. 
BiH je opisao kao partnera NATO-a dodajući kako sada nema planova za raspoređivanje borbenih jedinica u BiH, ali postoji spremnost da se toj zemlji pomogne u provedbi reformi, posebice u sektoru obrane i sigurnosti. 
- BiH je kandidat za članstvo u NATO-u - potvrdio je Stoltenberg ali je dodao kako je to isključivo stvar odluke same BiH. 
Pojasnio je da je Savez spreman da aktivira Akcijski plan za članstvo (MAP) BiH u NATO-u pod uslovom ispunjenja dobro poznatih kriterijuma. 
Pitanje uknjižbe nepokretne vojne imovine poput kasarni, poligona i skladišta uslov je koji je NATO postavio BiH pre više od sedam godina kako bi dobila "zeleno svetlo" stupanje na snagu MAP-a koji je ranije uslovno odobren. 
Stoltenberg je, kako su preneli mediji u BiH, pozvao da se otvorena pitanja u u toj zemlji rešavaju kompromisom među političkim liderima. 
Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić nakon susreta sa Stoltenbergom potvrdio da proces uknjižavanja ide sporo zbog političkih ali i administrativnih problema no ustvrdio je kako unutar državnog vrha postoji puni konsenzus da se MAP aktivira što je moguće pre. 
- Ta politička suglasnost postoji i na nivou političkih stranaka - ustvrdio je Ivanić podsećajući da je državni vrh potkraj prošle godine doneo usuglašeni plan razvitka oružanih snaga u narednim godinama koji podrazumeva modrniziranje opreme ali i smanjenje broja vojnika sa sadašnjih deset na nešto više od devet tisuća profesionalnih vojnika i časnika. 
- To je naša potreba nevezano za članstvo u NATO-u - kazao je Ivanić dodajući da u BiH žele nastavak učestvovanja svojih vojnika u misiji ISAF-a te da planiraju zajedničku vojnu vežbu s NATO na području Tuzle u septembru. 
Ivanić je potvrdio da je BiH spremna da nastavi učešće u borbi protiv terorističkih grupa Islamske države a do sada je to činila donirajući municiju vlastima Iraka za borbu protiv terorizma. 
O tome hoće li i kada BiH postati punopravom članicom NATO-a, kako je kazao Ivanić, sada je preuranjeno govoriti i to može samo podstaći nove unutarpolitičke sporove a o tome će, zaključio je, odlučivati neke buduće generacije političara. 
Ivanić je rekao i da ne očekuje nikakve spektakularne promene politike kada je reč o novoj američkoj administraciji. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA