Najnovije

JOSIPOVIĆ OPLEO PO USTAŠAMA: "Državni vrh Hrvatske..."

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović se saglasio da državni vrh Hrvatske daje "krila" renesansi ustaštva.

Ivo Josipović (Foto: Sinhua)

Na konstataciju da zvanični Zagreb, posebno ministar za kulturu Zlatko Hasanbegović, pa i premijer Andrej Plenković, svojim izjavama i gestovima kao da daju "krila" renesansi ustaštva, Josipović je rekao: "To je istina i, recimo, moja najveća kritika premijeru Plenkoviću, koga inače poznajem. Nije imao snage da reaguje po pitanju ustaštva, što je velika šteta, pogotovu kada je reč o ploči u Jasenovcu, što je apsolutno skandal i sramota za svaku državu".
Prema rečima Josipovića, imati baš u tom logoru i spomeniku holokaustu ploču na kojoj piše ustaški pozdrav "Za dom spremni" prosto je nedopustivo.
- Očekivao sam od svake demokratske vlade, bilo da je ona leva ili desna da to ne dopusti - dodao je on.
Josipović kaže da ga ceo proces revitalizacije ustaštva ili nacizma uopšte, jako pogađa.
- Vaspitavan sam, ne samo u mojoj porodici, nego i u školi i među bliskim prijateljima, da poštujemo vrednosti antifašizma i da znamo koje je zlo bio nacizam - rekao je on.
Prema njegovim rečima bilo je "grešaka i nekih zločina" i sa strane antifašista, ali suština je da je bilo moralno ispravno boriti se protiv Hitlera, a da je moralni zločin bio služiti mu i tu se nikako ne smeju "brkati lončići".
Upitan koliko je u prodržavnim hrvatskim medima danas nekakav mejnstrim da se relativizuju ustaški zločini, Josipović je rekao da to zavisi od medija i od autora pojedinog priloga, "a mi prilično jasno raspoznajemo novinare, pisce ili urednike koji imaju određeni revizionisticke ambicije".
- Moram reći da ima i onih drugih koji im se suprostavljaju, ali pojava ljudi koji prepoznaju vrednosti antifašizma nije, nažalost, sada tako česta. Suština problema je u tome što se ne sme voditi politika "ravnomernosti" koja kaže jedan fašista, jedan antifašista. Mora postojati jasna politika koja afirmiše vrednosti antifašizma, a ne ona koja u istu ravan stavlja fašiste i antifašiste - istakao je Josipović. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte kako su ustaše na monstruozne načine ubijale decu:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA