Најновије

ЈОСИПОВИЋ ОПЛЕО ПО УСТАШАМА: "Државни врх Хрватске..."

Бивши председник Хрватске Иво Јосиповић се сагласио да државни врх Хрватске даје "крила" ренесанси усташтва.

Иво Јосиповић (Фото: Синхуа)

На констатацију да званични Загреб, посебно министар за културу Златко Хасанбеговић, па и премијер Андреј Пленковић, својим изјавама и гестовима као да дају "крила" ренесанси усташтва, Јосиповић је рекао: "То је истина и, рецимо, моја највећа критика премијеру Пленковићу, кога иначе познајем. Није имао снаге да реагује по питању усташтва, што је велика штета, поготову када је реч о плочи у Јасеновцу, што је апсолутно скандал и срамота за сваку државу".
Према речима Јосиповића, имати баш у том логору и споменику холокаусту плочу на којој пише усташки поздрав "За дом спремни" просто је недопустиво.
- Очекивао сам од сваке демократске владе, било да је она лева или десна да то не допусти - додао је он.
Јосиповић каже да га цео процес ревитализације усташтва или нацизма уопште, јако погађа.
- Васпитаван сам, не само у мојој породици, него и у школи и међу блиским пријатељима, да поштујемо вредности антифашизма и да знамо које је зло био нацизам - рекао је он.
Према његовим речима било је "грешака и неких злочина" и са стране антифашиста, али суштина је да је било морално исправно борити се против Хитлера, а да је морални злочин био служити му и ту се никако не смеју "бркати лончићи".
Упитан колико је у продржавним хрватским медима данас некакав мејнстрим да се релативизују усташки злочини, Јосиповић је рекао да то зависи од медија и од аутора појединог прилога, "а ми прилично јасно распознајемо новинаре, писце или уреднике који имају одређени ревизионистицке амбиције".
- Морам рећи да има и оних других који им се супростављају, али појава људи који препознају вредности антифашизма није, нажалост, сада тако честа. Суштина проблема је у томе што се не сме водити политика "равномерности" која каже један фашиста, један антифашиста. Мора постојати јасна политика која афирмише вредности антифашизма, а не она која у исту раван ставља фашисте и антифашисте - истакао је Јосиповић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како су усташе на монструозне начине убијале децу:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА