Najnovije

(INTERVJU) Miroslav Parović: NATO je naša najveća pretnja i na spoljnom i na unutrašnjem planu!

„Proevropske partije teško da mogu do dogovora, spekuliše se oko saveza Dveri-Jeremić, a nedavno je formirana i mini patriotska kolacija Zdrava Srbija, DSS, Nova Srbija. Politička scena se i dalje deli po liniji za i protiv Vučića što je veoma loše, a katastrofa je to što upravo taj princip guraju u određivaju ko je ko na političkoj sceni potpuo zanemarujući programe i ideologije, kaže lider Narodnog slobodarskog pokreta, Miroslav Parović u vezi opozicije u Srbiji i dodaje:

Miroslav Parović (Foto: NSP)

"Zato se toliko i zalažem za formiranje trećeg političkog pola baziranog na normalnom i racionalnom pristupu problemima naroda i države". Da li ste razmišljali o učešću na predstojećim izborima u Beogradu i da ćete, ukoliko budete odlučili da učestvujete, ići sa nekim u koaliciju. Podrazumeva se da mi kao registrovana politička stranka moramo učestvovati na svim izborima. Mi smo već započeli kampanju „Beograd je Srbija“ kojom želimo da i beograđanima, a i celokupnoj javnosti pošaljemo poruku o tome da je neophodno Beogradu vratiti poziciju istinskog centra svih nacionalnih procesa. Nedavno smo imali i skup u prepunoj sali opštine Novi Beograd gde smo ovu platformu predstavili. Što se tiče načina učešća o tome ćemo odluku doneti kada bude bilo izvesno raspisivanje ovih izbora. Šta mislite o novoj premijerki Ani Brnabić, a šta o novom ministru vojnom Aleksandru Vulinu? Ana Brnabić je deo problema i ninakoji način neće rešavati nagomilane političke probleme koje Srbija ima. Ona nije politički autoritet, a sa druge strane nije ni ozbiljan tehno menadžer. Mislim da je Aleksandar Vučić sa izborom Ane Brnabić napravio sličnu grešku koju je svojevremeno napravio Slobodan Milošević sa izborom Milana Panića na čelu vlade SRJ. Tada je Milošević mislio da Panić kao Amerikanac i biznisimen može da napravi sliku SRJ kao kapitalističke zemlje i da će ta slika da pomogne u međunarodnoj poziciji. Sve to se naravno nije desilo, čak naprotiv. Što se Aleksandra Vulina tiče, on svakako ima veći politički autoritet i anti NATO politiku već 25 godina, što simbolički nije loše.

Nedavno ste izjavili da je realno da dođe do sukoba između zemalja takozvanog Zapada. Na osnovu čega ste to zaključili? Kome odgovara takav sukob i tenzije? Pukotine na realciji NATO – Evropa su sve vidljivije. Minhenski govor Angele Merkel o tome da Evropa više nema pouzdane prijatelje u SAD i Britaniji je prva izjava te vrste još od smrti Šarla De Gola što je bilo pre gotovo pola veka. Politička osovina Pariz-Berlin-Moskva svakim danom sve bollje funkcioniše i budućnost Evrope, pa samim tim i Srbije će biti povezana sa na ovaj način koncipiranim evroazijskim savezom koji će potinsuti atlantistički koncept. Naravno, NATO to neće gledati mirno i baš zbog toga Evropu, a posebno Balkan čeka decenija puna iskušenja. Poslednjih meseci je sve zaoštrenija retorika na Balkanu. Da li očekujete i da na ovom prostoru ponovo može da dođe do sukoba? NATO koristi šiptarsku i crnogorsku mafiju sa jedne, a politički uticaj Hrvatske sa druge strane i to sve sa ciljem destabilizacije regiona i stavljanje celog Balkana pod NATO plašt. Ovo rade kako bi potuno prekunuli direktne puteve zmeđu Istoka i Zapada. Nedavno je vaskrsnut i projekat „tri mora“ koji upravo predstavkja taj klin koji pokušava da pocepa osovinu Pariz Berlin Moskva. Srbija je iz tog razloga opet na udaru NATO-a i sve više ćemo biti pritisnuti. Kada očekujete da Srbija dobije avione i drugo naoružanje iz Rusije? Onog trenutka kada i definitivno budemo odustali od koketiranja sa NATO politikom. Mislim da će to biti momenat kada ozbilnije bude počelo da se radi na strategiji evropskog odbrambenog saveza u kome je Srbiji svakako mesto.

Šta biste poručili onima koji vas optužuju da direktno i indirektno politički pomažete Aleksandru Vučiću? Sve više imam utisak da se dobar deo političkih lidera ponaša po onoj pesmi Bijelog dugmeta: „šta bi dao da si na mom mestu, da te mrze, a da ti se dive.“ Mržnja koju oni ispoljavaju prema Vučiću je pre svega povezana sa time što mu se dive i žele da budu „Vučić umesto Vučića“. Sa druge strane, ja se ne divim Vučiću i stoga ga i ne mrzim, već realno sagledavam situaciju i kritikujem šta je za kritiku, a gledam da podržim ono što je od narodnog interesa. Ko je najveća pretnja Srbiji na spoljnom, a ko na unutrašnjem planu? NATO je naša najveća pretnja i na spoljnom i na unutrašnjem planu. Nedavno ste zasadili veliki voćnjak na očevini u selu Jaša Tomić. S druge strane, pojedini podaci pokazuju da je u poslednjih 15 godina iz Srbije otišlo par stotina hiljada ljudi. Kako zaustaviti odlazak, naročito mladih ljudi iz Srbije? Na očevini sam za decu zasadio orahe sa idejom da ih vežem za selo i zemlju kako ne bi zaboravili odakle potiču. Ekonomke migracije stanoovništva se mogu sprečiti samo i isključivo kroz stvaranje perpsketive u Srbiji. To znači da se moraju uvesti pravila jednaka za sve i mogućnost da se spostvenim trudom i radom nešto stvori. To je moguće jedino kombinacijom pristupa odozgo ka dole i odozdo ka gore, rečju novi društveni dogovor se mora postoći. To npr znači da hitno moramo transformisati obrazovni sistem kako bismo ljude pripremali za realno potrebne poslove. Takođe, moramo svaki raspoloživi resurs staviti u funkciju razvoja i tako recimo 4 milina hektara obradivih površina bolje možemo koristiti ako proizvodimo voće i povrće nego ako proizvodimo žitarice. Kako je Šešelj čestitao Dan oslobođenja Srebrenice pročitajte OVDE. Izvor: Srbin.info

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Miroslav Parović u emisiji "Samo slovenski".
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA