Najnovije

KREMLJ BESAN: Uslovljavanja su za Rusiju neprihvatljiva! SAD se ponaša kao drumski razbojnik!

Bilo kakvo uslovljavanje od strane Vašingtona po pitanju vraćanja ruske diplomatske imovine je neprihvatljivo, dijalog o tom pitanju se vodi na nivou Ministarstava inostranih poslova, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Dimitrij Peskov (Foto: Jutjub)

- Smatramo da je vraćanje imovine neophodno učiniti bez ikakvih uslova, bez dodatnih razgovora. To što se dešava predstavlja apsolutno kršenje međunarodnog prava - rekao je on.
Peskov je takođe istakao da su o tom pitanju razgovarali i predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, tokom susreta na marginama samita G20, kao i da se ti razgovori nastavljaju na nivou Ministarstava inostranih poslova dve zemlje.
- Kremlj se nada da će SAD projaviti političku mudrost i dobru volju kako bi se pitanje povratka diplomatske imovine rešilo. Hajde da ne gledamo previše u budućnost, situacija je veoma osetljiva i komplikovana, reći ću iskreno - dodao je on.
Ministar inostranih poslova RF Sergej Lavrov nazvao je ono što su Amerikanci uradili sa imovinom ruske diplomatije „drumskim razbojništvom usred bela dana“.
Lavrov je podsetio da je oteta imovina pripada Rusiji u skladu sa ratifikovanim i važećim međudržavnim ugovorom, a da zvanični Vašington sada pokušava da nametne princip: „Što je moje - to je moje, a što je tvoje - to ćemo da podelimo“.
Upozorio je da međudržavni odnosi sa takvim pristupom neće biti normalizovani. Ipak je dodao:
„Nadam se da će rusofobija u Kongresu SAD splašnjavati. Između ostalog i zato što proteklih meseci - uprkos svim istragama, komisijama i svedočenjima - nisu došli ni do kakvih dokaza (da se Rusija mešala u američke izbore)“.
Da podsetimo, Sjedinjene Američke Države ne nameravaju da vrate Rusiji njenu diplomatsku imovinu a da ne dobiju nešto zauzvrat, izjavio je neimenovani visoki zvaničnik Bele kuće za ruske medije.
Kako je rekao, to je stav nove američke administracije koji se tiče diplomatske imovine koju je bivša administracija Baraka Obame blokirala kao odgovor na navodno mešanje u izbore i pritisak na američke diplomate u Rusiji.
Istovremeno, zamenik pomoćnika predsednika SAD Sebastijan Gorka izjavio je da administracija Donalda Trampa ipak razmatra mogućnost vraćanja imovine, budući da bi to ujedno označavalo i pružanje ruke ka uspostavljanju saradnje sa Moskvom.
Podsetimo, krajem 2016. godine je administracija Baraka Obame uvela paket sankcija zbog "mešanja u izbore" i "pritiska na američke diplomate" koji rade u Rusiji.
Između ostalog, blokirane su dve stambene zgrade, kao i jedna vikendica koju je koristio stalni predstavnik Rusije u NJujorku, u vlasništvu ruske diplomatske misije.
Pročitajte OVDE zašto je zagrmeo i ruski ambasador Čepurin a tiče se Srbije?
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Napetost na Balkanu se dramatično povećava.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA