Najnovije

IGRANJE S VATROM: Da li Kimova raketa zaista može da pogodi SAD

Ako je tačna, objava Severne Koreje o uspešnom testiranju balističkog projektila znači korak bliže ostvarenju strateškog cilja ove zemlje.

Kim DŽong un (Foto: rodong.rep.kp)

Taj cilj je razvoj nuklearnog oružja kojim može da pogodi svog glavnog neprijatelja, SAD.
Raketa Hvasong-14 dostigla je visinu od 2.802 kilometra i precizno je pogodila metu nakon leta od 39 minuta, objavila je severnokorejska televizija.
Testiranje je nadgledao lider Severne Koreje Kim DŽong Un, prenosi Rojters.
Kako piše agencija, stručnjaci procenjuju da bi raketa Hvasong-14 koja je pogodila metu na udaljenosti od 930 kilometara, mogla da pogodi i američku saveznu državu Aljasku. Severnokorejski režim je, pak, nakon testiranja objavio kako sada ima sposobnost gađanja ciljeva bilo gde na svetu.
Novu provokaciju Severne Koreje, kojom krši rezolucije Saveta bezbednosti UN o testiranju raketa, složno su osudili SAD, Južna Koreja, Kina i Rusija.
Južnokorejski predsednik Mun DŽae In upozorio je režim Kim DŽong Una kako mu je ovo poslednja prilika da obnovi pregovore s spoljnim svetom i pozvao SB da reaguje.
Japanski premijer Šinzo Abe najavio je da će se njegova zemlja "snažno ujediniti" s Južnom Korejom i SAD kako bi jače pritisle Pjongjang.
Američki predsednik Donald Tramp je na Tviteru sugerisao da bi Japan, Južna Koreja ili Kina mogle da izgube strpljenje sa Pjongjangom i "okončati ove gluposti jednom zauvek". Tramp već neko vreme pokušava da privoli Kinu da zaustavi dotok resursa Severnoj Koreji. Kina, pak, odgovara da radi sve što može i zamjra SAD svaljivanje odgovornosti na nju.
Rusija i Kina i same su pozvale Severnu Koreju da zaustavi svoj nuklearno-balistički program, nazvavši lansiranje "neprihvatljivim". Međutim, u isto vreme pozvale su SAD te Južnu Koreju da suspenduju svoje zajedničke vojne vežbe i postavljanje antiraketnog sistema THAAD, javlja Bi Bi Si.
Kineski predsednik Si Đinping upravo se nalazi u Moskvi u poseti ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.
Da bi Severna Koreja zaista pogodila glavni deo SAD, ne računajući geografski izolovane Aljasku i Havaje, morala bi imati balistički projektil dometa 8.000 km, nuklearnu bojevu glavu dovoljno malu da se može ugraditi na vrh projektila, i tehnologiju za ponovni ulazak projektila u atmosferu.
Dok neki stručnjaci smatraju da poslednja testirana raketa ima domet od preko 8.000 km, što bi predstavljalo znatan napredak u severnokorejskom raketnom programu, drugi procenjuju da je njen domet ipak i dalje manji od toga.
Severna Koreja, koja tvrdi da joj nuklearno oružje treba u obrani od američke agresije, dosad je sprovela pet nuklearnih testova, od toga dva samo od početka prošle godine. Osim toga, izvela je velik broj testiranja balističkih raketa, a svoja testiranja često tempira upravo u vreme najvećih tenzija s međunarodnom zajednicom, otvoreno prkoseći pretnjama dodatnim sankcijama ili pozivima na pregovore.
ICBM, tip rakete u pravilu dizajniran za nošenje nuklearne bojeve glave, po definiciji ima minimalni domet od 5.500 km. Međutim, mnogi primerci ICBM-a imaju domet od 10.000 km i više.
Južnokorejski predsednik Mun DŽae In izjavio je da na temelju dosadašnjih saznanja veruje da se radilo o raketi srednjeg dometa, ali i da južnokorejska vojska još uvek istražuje je li ipak reč o interkontinentalnoj balističkoj raketi (ICBM). Američko pacifičko zapovedništvo takođe je konstatovalo da se radi o raketi srednjeg dometa.
I ovo testiranje izvedeno je samo nekoliko dana pre zakazanog skupa G20 o Severnoj Koreji, a verovatno nije slučajnost ni to što je testiranje izvedeno uoči današnjeg Dana nezavisnosti u SAD, prenosi "Indeks".
Uprkos dosad neviđenom tempu testiranja, analitičari ocenjuju da je Severna Koreja još godinama udaljena od ICBM s nuklearnom bojevom glavom koja može doseći SAD. Dejvid Rajt, fizičar i kodirektor globalnog bezbednosnogprograma pri američkom Sindikatu zabrinutih naučnika, u analizi na svom blogu zaključuje da dotična raketa ima interkontinentalni domet od maksimalnih 6.700 km. To znači da i dalje ne može pogoditi nijednu američku saveznu državu osim Aljaske.
Melisa Hanam, severnokorejski ekspert iz Centra DŽejms Martin za studije sprečavanja širenja nuklearnog oružja, nazvala je današnje severnokorejsko testiranje "velikom prekretnicom".
"Može li ovaj konkretni ICBM pogoditi Vašington, DC? Ne. Ali rade li na tome? Da", zaključuje Hanam.
Projektilima "Zelzal 2" zasuli vojnu bazu u Saudijskoj Arabiji. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Index.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kim DŽong un naredio preventivni udar na Ameriku
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA