Najnovije

NAKON ŠTO JE BUDIMPEŠTA POTPISALA: Gasovod ipak ide preko Srbije! Ali ne Južni tok nego...

rbija bi konačno mogla da dobije alternativni pravac snabdevanja ruskim gasom. Umesto propalog „Južnog toka”, ruski gas bi do kraja 2019. do naše zemlje mogao da stigne preko „Turskog toka” budući da je zvanična Budimpešta pre dva dana s „Gaspromom” potpisala sporazum o produžetku gasovoda „Turski tok” preko Bugarske i Srbije do Mađarske.

Cev za Turski tok (foto: turkstream.info)

Ono što bi, međutim, moglo da pokvari planove, a što je u slučaju „Južnog toka” bilo rešeno, jeste to da Srbija ne nađe novac da samostalno izgradi svoj deo gasovoda. Osim, ako ruski „Gasprom” i sada, kao u slučaju „Južnog toka”, ne pritekne u pomoć našoj zemlji tako što bi preuzeo na sebe izgradnju ove deonice.
Gasovod do Bugarske nije isti onaj koji treba da bude izgrađen od Niša do Dimitrovgrada, za koji bi EU trebalo našoj zemlji da obezbedi 70 miliona evra, na šta čekamo više od decenije. Ipak, i novi gasovod iz Bugarske mogao bi da ide istim koridorom kuda i gasovod Niš–Dimitrovgrad, jer ima dovoljnu širinu. A Srbija isplaćuje gotovo milijardu evra duga Kosova i Metohije. OVDE pogledajte taksativno kome i koliko se dugovalo, koliko je svake godine isplaćivala Srbija i koliko je ostalo duga. Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA