Najnovije

POČINJE NOĆNA MORA ALIJANSE: Pogledajte kako grmi ruska vojska na vežbi "Zapad 2017"! (VIDEO)

Danas su počele velike vojne vežbe "Zapad 2017" na kojima će učestvovati ruska i beloruska vojska, kako na teritoriji zapadne Rusije, tako i na teritoriji Belorusije.

Zapad 2017 (Foto: JuTjub, Pravda)

Na ovoj vojnoj vežbi zvanično učestvuje 12.700 vojnika, od čega čak 7.200 vojnika iz Belorusije, a prema rečima ruskog šefa diplomatije, Sergeja Lavrova, biće i 70 aviona i helikoptera, 250 tenkova, oko 200 topova, višecevnih bacača i raketnih sistema i ne više od 10 brodova. Vežbe će trajati od 14. do 22. septembra, a održaće se na većem broju lokacija u Rusiji i Belorusiji. U Belorusiji će biti stacionirano oko tri hiljade vojnika. Podsećamo, velika buka se podigla u zemljama NATO alijanse zbog ove vežbe, a i sam Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO alijanse, tvrdi da će na vežbama učestvovati 100.000 vojnika, što je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov odlučno demantovao.
Lavrov je u više navrata istakao da broj vojnika neće kršiti Bečku konvenciju koja propisuje da na vojnim vežbama ne sme biti više od 13.000 vojnika. Ovakve tvrdnje Stoltenberga i drugih zapadnih zvaničnika, kao i velikog broja medija, deo su antiruske i rusofobske propagandne kampanje, ocenjuju iz Kremlja. Dok veliki deo ruske vojske vežba na zapadnim teritorijama, drugi deo armije aktivno učestvuje u Sirijskom ratu. Tako je sa podmornica Kulpino i Veliki Novogorod danas ispaljena salva krstarećih raketa "Kalibar" na položaje Islamske države u Deir Ez Zoru. Snimke ove akcije ruske mornarice, kao i više detalja o ciljevima, možete da pogledate OVDE.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA