Najnovije

POSLE POLA VEKA: Turska i EU - vreme je za plan B, a on je...

Nakon više od poluvekovnog procesa približavanja Europskoj uniji, Turska i Brisel ulaze u novo razdoblje odnosa u kojem će prioritet imati čvršća saradnja u pojedinim područjima, a ne punopravno članstvo, smatraju analitičari, piše Frans pres.

Erdogan i EU (Foto: Jutjub/Pravda)

Odnosi između Turske i EU pali su 2017. na nizak nivo jer je pristupni proces zapeo u slepoj ulici, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je neke ključne članice, uključujući Nemačku, da se ponašaju kao nacisti.
Ali, Erdogan je 2018. započeo u drugačijem tonu, odlučivši u prvoj nedelji januara da poseti Pariz, dok se njegov ministar spoljnih poslova uputio u Nemačku ne bi li popravio odnose.
Evropski čelnici poručili su Turcima da treba biti realan. Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je Erdoganu 5. januara da je vreme da se prestane sa "licemerjem" da je u turskom pristupnom procesu moguć napredak.
- Obe strane shvataju da je pristupni proces mrtav i da tako skoro neće biti pomaka - rekla je Asli Ajdintasbaš, saradnica Evropskog saveta za inostrane odnose (ECFR), prenosi Hina.
Neuspešan pokušaj državnog udara u juli 2016. označio je prekretnicu u istoriji odnosa Turske i EU. Ankara je optužila Uniju da nije pokazala solidarnost, a Brisel je kritikovao oštru odmazdu turske vlade. Odnosi između EU i Turske više nisu odnosi između "političkih saveznika" nego "partnera koji sarađuju u nizu područja kao što je borba protiv terorizma ili trgovina".
Turske nade u snažne odnose sa američkim predsednikom Donaldom Trampom takođe su potonule zbog niza sporova, uključujući naoružavanje sirijskih Kurda. Ankara je svesna isto tako da je njeno trenutno pragmatično partnerstvo sa Iranom i Rusijom, istorijskim suparnicima Osmanskog Carstva, neizvesno, dok je uspon saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana promešao karte u Zalivu.
Pročitajte OVDE sve o neočekivanom protivniku turskog predsednika.
Izvor: Al DŽazira

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Turska u EU tek 3000. godine?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA