Najnovije

POBUNJENICI ZAUZELI DRUGI GRAD: Zahuktava se saudijsko-emiratski rat u Jemenu! (MAPA)

Snage "Južnog pokreta otpora" (JPO), kog podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, otvorilo je novi front protiv snaga lojalnih svrgnutom predsedniku Jemena Mansuru Hadiju, koji uživa podršku Saudijske Arabije.

Južni pokret otpora (Foto: JuTjub)

Prema navodima jemenskih aktivista, snage JPO preuzele su kontrolu nad gradom Atak, mestom od izuzetnog značaja u pokrajini Šabva, nakon kraćih borbi sa Hadijevim lojalistima, koji su ubrzo napustili područje.
Nakon osvajanja Adena - prestonice Hadijevog Jemena, o čemu više možete da pogledate OVDE, pro-emiratski JPO sada drži i drugo veoma važno mesto za kontrolu teritorija kojima su do sada Saudijci suvereno gospodarili. Podela među saveznicima u Jemenskim "vlastima" koje su pod kontrolom koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, započele su nakon što su pokreti koje sponoriše UAE zatražili od Hadija da raspusti "vladu", što on nije uspeo da ispuni, o čemu više možete da pročitate OVDE. Da podsetimo, prethodno je došlo do podele na delu jemenske teritorije koju kontroliše revolucionarni Huti pokret, što je dovelo do unutrašnjih sukoba i pogibije političkog lidera i ujedinitelja Jemena Abdulaha Saleha. Ipak, partija koju je on predvodio, a koja ima podršku vojske, uspela je da postigne dogovor sa pro-iranskim revolucionarnim pokretom.

Nakon konsolidacije, združene snage ponovo su počele dejstva po Saudijskoj Arabiji, a čak je i lansirana balistička raketa koja je, po svemu sudeći, uspela da probije odbranu i pogodi saudijsku prestonicu Rijad. Više o tome pročitajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Napad hutija na Saudijce (31.1.2018):
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA