Najnovije

LAZANSKI "RAZOTKRIVA": Stoltenberg ne može ništa da naredi, samo da obeća! Zaključak je dakle...

Miroslav Lazanski, vojni komentator lista Politika i narodni poslanik SNS, rekao je u Novom danu da glavnu reč oko granica imaju Beograd i Priština, a da u Nacrtu izveštaja usvojenog juče u spoljnopolitičkom odboru EP nigde nema direktno pomenuta činjenica o korekciji granica.

Miroslav Lazanski (Foto: Jutjub)

"Sve koji komentarišu nacrt izveštaja EP usvojen juče u Briselu, treba da malo pažljivije pročitaju, ne pominje se korekcija granica, treba da budemo realni, oko korekcije granice glavnu reč imaju Beograd i Priština", kazao je Lazanski.

Evropski parlament nema realan uticaj, a samo SAD mogu da nateruju albansku stranu da poštuje dogovore.

"Kakav EP, oni moraju nešto da rade, da donesu neku rezoluciju", dodaje on.

Sa Prištinom se teško može doći do dogovora jer "kako možete dalje da razgovarate o bilo čemu sa njima kad oni ono što su potpisali i na šta su se obavezali ne mogu da urade", pa ni Brisel ne može da ih natera.

"Oni samo Amerikance slušaju, samo Amerikanci mogu da ih nateraju", kaže.

Vojna neutralnost znači - malo s jednima, malo s drugima…

Govoreći o poseti šefa NATO Jensa Stoltenberga, Lazanski je rekao da ako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo morao da "moli Stoltenberga da zaštiti Srbe, to znači da ih nešto baš nisu štitili".

NATO bi trebalo da čuva narod na Kosovu, ali da do sada to nije bilo tako, smatra on.

Kako je rekao, Kfor je zadužen za čuvanje Srba, važni su za bezbednost, ali kad god je bilo kritično, nisu se pokazali kako je trebalo.

"Oni neće reagovati (kada bude potrebno), po dosadašnjem iskustvu, nije se pokazalo da će zaštiti Srbe. Kfor treba da ih štiti po definiciji, ali do sada nije pokazao da je dorastao tome. Zaključak je, dakle, u se i u svoje kljuse", istakao je Lazanski.

On je rekao i da je Stoltenberg u Beogradu ispričao da je na Kalemegdanu jeo prvi sladoled i da se seća pesmice "Ringre, ringre, raja, došo čika Paja".

"I on očekuje da čemo svi pasti ničice jer je on rekao Ringe, ringe, raja...", rekao je Lazanski i dodao da Stoltenberg možda može da obeća, ali on ne može da naredi izlazak iz neke kasarne jer nije vojni zapovednik već glavni politički funkcioner Alijanse.

Sa NATO Srbija postupa pragmatično, kaže Lazanski, tamo gde su nam potrebni sarađujemo, tamo gde nisu, nećemo.

Komentarišući i nedavno održane vojne vežbe sa NATO, Lazanski je rekao da vojna neutralnost znači upravo to - "malo s jednima, malo s drugima".

"Vežbamo sa jednima vežbamo sa drugima. I druge zemlje koje su vojno neutralne, poput Austrije, one učestvuju u vojnim vežbama. Vojna neutralnost podrazumeva da imate dobre odnose sa svima", zaključio je on. 

Pročitajte OVDE o čemu se ćuti na bezbednosnim forumima u Srbiji?

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

 

A šta Lazanski kaže od izborima u RS i referendumu u Makedoniji?

 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA