Najnovije

AMERIČKI VOJNI EKSPERT OTKRIVA: 5 razloga zbog kojih je vojska SAD nepobediva! (VIDEO)

Što se tiče smrtonosnog oružja, američka vojska nema nedostataka. Neka su možda preskupa, neka su previše složena, a druga možda žele političari i odbrambeni izvođači, ali ne i vojnici na terenu.

Američka vojska (Foto: Jutjub)

Bez obzira na to, današnja američka vojska može generisati zapanjujuću količinu vatrene snage i isporučiti je u raznim postavkama, od malih ratnih mera protiv pobune do velikih ratnih borbenih mehanizama. Imajući to u vidu, evo pet najboljih oružja američke vojske:

AH-64 Apač

Ironično je da je najbolje oružje američke kopnene sile letelica. Ali s ozborim na sukobe koje je američka vojska nedavno vodila i koje će verovatno voditi, vazdušna snaga je najodlučniji faktor. Opremljen 30-milimetarskim topom, Helfajr raketama i sofisticiranim senzorima, Apač kombinuje brzinu, vatrenu moć i domet koji vojci omogućavaju da pogodi neprijatelje mnogo pre nego što oni zađu na domet kopnene vojske za pucanje. Jednako je koristan u lovu na pobunjenike kao i u desetkovanju neprijateljskih oklopnih mašina. Apač se dobro borio u sukobima od Pustinjske oluje do trenutnog avganistanskog rata. Možda još važnije, Apač je vazdušna sila koju kontroliše sama vojska, umesto da mora da se oslanja na vazduhoplovne ili mornaričke avione za blisku vazdušnu podršku. Borbeni helikopter nije, i nikada neće biti, zamena za pešadiju na terenu. Ali će kopnena vojska ceniti podršku koju helikoter može pružiti.

M-1 Abrams

Da li je M-1 Abrams najbolji tenk na svetu zavisi od toga s kim razgovarate, i što je još važnije, iz koje su oni zemlje. Ali je neosporno da je među najboljima na svetu. Sa težinom od 60 tona, M-1A2 ima 120-milimetarski top i oklop do jednog metra debljine, i maksimalnu brzinu od više od 65 kilometara na sat. On je desetkovao irački oklopljeni tenk sovjetske proizvodnje iz 1991. godine, i sasvim je moguće da bi to učinio i sa kineskim naprednim tenkom Tip 99. Vrlo malo Abrams tenkova je uništeno u borbi; činjenica da je Islamska država uništila ili zarobila M-1 iračke vlade govori više o kvalitetu posade nego o tenku.

M-109A Paladin

Samohodne haubice američke vojske, snažnog udara, zauzele su poslednje u nedavnim američkim malim ratovima. Ipak, one ostaju veoma snažno oružje. Paladin je najnovija verzija uvaženog M-109 samohodnog oružja. Ono može koristiti 155-milimetarsku granatu i na do 30 kilometara koristeći raketni motor u dnu granate. Takođe može ispaliti “eskalibur” granatu vođenu GPS-om ili laserom.

TOW protivtenkovska raketa

Izgleda da je Rusija (ili Sovjetski Savez) kralj protivtenkovskih raketa, iako to verovatno održava obrasce prodaje oružja, kao i to koliko veliku pretnju oklop zapadnog dizajna predstavlja za Rusiju i njene klijente. Dakle, lako je zaboraviti da ni američka vojska nije nevažna u igri protivtenkovskih raketa. TOW protivtenkovska raketa i dalje ostaje snažna, nakon skoro 45 godina službe. Ona je uništila tenkove – uglavnom ruske – u Vijetnamu, arapsko-izraelskom ratu, iransko-iračkom ratu i sada u Siriji. Nove TOW 2B dolaze u nekoliko verzija, uključujući raketu za razbijanje bunkera, kao i Aero model, koji eksplodira iznad tenka kako bi probio njegov tanki gornji oklop.

M-2 .50-kalibarski mitraljez

Možda zvuči čudno klasifikovati osamdesetogodišnji mitraljez kao jedno od najboljih oružja vojske. Ali činjenica da M-2 “Ma Deuce“ puca nakon skoro jednog veka i bezbroj ratova, svedoči o činjenici da je to izuzetno oružje. Razvijen kada je Frenklin Ruzvelt postao predsednik i Hitler preuzeo vlast u Nemačkoj, M-2 je služio širom sveta kao protivavionski, mitraljez protiv vozila i osoblja, koji je po moći bliži malom topu. Nedavno nadograđena verzija, M2A1, poseduje burence za brzu promenu i potiskivač noćnog bljeska.

Melanija pokazala zube. Hrvatica sa ustaškim korenima joj je stala na žulj. Pogledajte OVDE.

Izvor: Kurir/National interest

Bonus video

Dritan je balista i sledbenik Prizrenske lige | Slavko Nikić

Knjigu Aleksandra Dugina “Četvrta politička teorija” možete poručiti OVDE.

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Američka haubica M777, kalibra 155 milimetara

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube