Najnovije

U JUGOSLAVIJI PREDVIDELI MASOVNU UPOTREBU HEMIJSKOG ORUŽJA: A sve je izgledalo tako banalno (VIDEO)

Mnogi smatraju da je građanski rat u Jugoslaviji početkom devedesetih bio generalna proba za ostale veće sukobe u svetu.

Gas maske (Foto: Pixabay)

Piše: Miodrag Milikić

Danas smo svedoci sve veće bojazni u svetu od terorističkih napada, a najveći strah izazivaju pretnje hemijskim napadima.

Hemijsko oružje je prvi put upotrebljeno tokom prvog svetskog rata i na Zapadnom frontu su korišćeni različiti bojni otrovi. Primena hemijskog oružja se nastavila i u drugim lokalnim i globalnim sukobima, iako je ono zabranjeno prema raznim konvencijama i dogovorima.

Najveći problem sa hemijskim oružjem mje taj, što se ono proizvodi od supstanci koje su nam svima dostupne i koje nas okružuju.

Nedavno su britanski mediji digli celu naciju na noge informacijom da teroristi Islamske države planiraju napad hemijskim oružjem na bazi hlora u londonskoj podzemnoj železnici (Više o ovome pročitajte OVDE).

Ratni izveštaji sa istoka Ukrajine takođe govore da se sprema provokacija hemijskim oružjem kako bi bila započeta ofanziva ukrajinske vojske prema ruskoj granici (Više o ovome pročitajte OVDE)..

Glasine o postojanju hemijskog oružja u rukama Sirijske arapske armije su izazvale dva raketna napada SAD i njihovih saveznika na suverenu zemlju.

Otkud sada Jugoslavija u svemu ovome? Posmatrajući celu današnju situaciju u vezi sa hemijskim naoružanjem i globalnim krvoprolićem, vraćamo se u vreme jugoslovenske predratne euforije krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka.

To su bila vremena kada su se glavne vesti svodila na to da li će biti rata ili da li će se očuvati veštačko stanje bratstva i jedinstva. Tada su humorističke emisije zasmejavale šire jugoslovenske mase šaljivim rekonstrukcijama budućih događaja, a kada se sve desilo po istom scenariju, ljudi su prestali da se smeju.

U tome je prednjačila ekipa Top liste nadrealista, predstavnika talasa novog primitivizma iz Sarajeva, koja je predvidela sve što će se kasnije dogoditi.

Tako su Nadrealisti predvideli i podelu Sarajeva, a najinteresantnije je da su liniju podele predvideli u milimetar. Dobrinja, deo Sarajeva, pominje se kao mesto na kojem se nalazi nevidljivi sarajevski zid. Kasnije se ispostavilo da se baš tamo nalazi linija razgraničenja.

Vraćamo se na hemijsko oružje. Nadrealisti su u jednoj banalnoj sceni predvideli današnju masovnu upotrebu hemijskog naoružanja koje je svima dostupno. U toj sceni hemijsko oružje za masovno uništenje prodaje se svima u jednoj apoteci i prodaje se preko otvorenog računa preduzeća ili organizacije koja ga kupuje.

Jedan od vodećih Nadrealista i frontmen grupe Zabranjeno pušenje Dr Nele Karajlić se svojom novom verzijom pesme '’Nedelja kad je otiš'o Hase'’ iz 2018. godine takođe bavi sukobima na lokalnom i globalnom nivou, a najupečatljiviji deo pesme je onaj u kojem se razmatra sa kime će NATO dalje voditi rat.

Šta će Evropu iz korena promeniti ako bude prihvaćeno, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA