Najnovije

NATO otkriva šta će biti njihova uloga kad se formira paravojska Kosova

Više od 45 vozila Kfora ušlo je na sever Kosova i Metohije nešto pre 10 časova. Kreću se u koloni i, prema informacijama sa terena, idu u pravcu Leposavića. Pored borbenih vozila, pripadnici Kfora nose i opremu za blokade i pravljenje barijera, poput građevinskih mašina, bagera, kolutova žica, prenosi RTS.

NATO (Foto: Pixabay. com)

Bivši oficir KOS-a LJuban Karan objašnjava da je ovo pokretanje snaga Kfora dokaz da će u budućnosti uloga ove vojne misije biti izrazito negativna po srpski narod na Kosmetu.

„Kfor će, nažalost, poslužiti onome što smo i pretpostavljali, pomoći će formiranju vojske Kfora, i njenom uplivu na sever Kosova. Dalji plan je očito da se kompletna vlast u vojnom smislu preda Albancima, kojima će se u tom pogledu suflirati iz američke NATO baze u Bondstilu“, uveren je sagovornik.

Pokreti Kfora na severu dolaze u trenutku već podignutih tenzija nakon poteza koje je Priština povukla mimo EU, a posebno uoči namere da se sutra donese odluka o formiranju kosovske vojske, uz otvorenu podršku zapadnih centara političke i vojne moći.

Karan ne sumnja da će do formiranja te vojske doći, i veruje da je oprema koju je Kfor sa sobom poneo na Sever usmerena u dva pravca.

„Bodljikave žice su obično prepreka za civile i stvar kojom se reguliše civilni otpor. U ovoj situaciji, očito, Kfor ima ulogu da učestvuje u pokoravanju srpskih civila na severu kako bi se prihvatila paravlast i paravojska Prištine“, kaže Karan.

Prema njegovim rečima, zbog mogućeg raspoređivanja paravojske na severu, sukob je moguć, pre svega civilni, iako Srbi nisu naoružani.

„Srbi neće pružati otpor kretanju i razmeštanju Kfora jer je to jedina legitimna vojna sila na Kosovu. Ali će sigurno pružiti otpor nekom budućem rasporedu kosovske paravojske. Tu su problemi mogući, mada možda ne odmah po formiranju. Sve ove pripreme mogu biti i dugoročne. To jest, da se ta vojska polako prevodi na sever pod maskom Kfora. Svi ovi događaji ne moraju da budu tako intenzivni, već psihološka priprema Srba za njihovo razmeštanje“, napominje naš sagovornik.

On je komentarisao i izjavu komandanta združenih snaga NATO-a u Napulju admirala DŽejmsa Foga, koji je juče rekao da je formiranje vojske nešto o čemu „suvereno odlučuje“ Priština.

„Izjave predstavnika NATO-a, sada to vidimo, bile su samo maska da pomislimo da je uloga Kfora na Kosovu i dalje pozitivna“, dodaje Karan.

U tom kontekstu, prisustvo Kfora na severu, a posebno sastav i oprema vozila, ukazuju na strahovanje od moguće reakcije Srbije, zaključuje sagovornik.

Pročitajte OVDE šta je rekao Vučić pred “tajnu” posetu vojsci Srbije.

Izvor: rs. sputniknews

Bonus video

Oni šalju upozorenje policiji – Bojan Savić Građanska patrola i Boško Dimitrijević Video dokaz.

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

NATO protiv formiranja "vojske Kosova".

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA