Najnovije

PARIZ: Duge cevi čuvaju "Kartije"! Iza neprobojnog stakla, satovi od 6.000 do 36.000 evra! (VIDEO)

Ranjena, uzdrmana, pa ipak privlačna i neodoljiva. Tako o Jelisejskim poljima govore oni koje ovih prazničnih novogodišnjih dana srećemo na "najlepšoj aveniji na svetu".

Protest u Parizu je nastavljen (Foto: Jutjub)

Tutnjaju njom poslednjih subota demonstranti, uteruju strah u kosti prestravljenim trgovcima sakrivenim iza debelih metalnih zastora i turistima zaključanim u hotelskim sobama. Lome izloge, pale asfalt i sprovode svoju malu revoluciju. Zebnju i paniku sejali su ovuda u poslednje vreme i islamski teroristi.

Ipak, niko od njih ne može da pomuti sjaj jednoj od najprimamljivijih avenija kojoj je trasu postavila francuska kraljica Marija Mediči, kćerka Frančeska Prvog, druga žena Anrija Četvrtog i majka Luja Trinaestog, kada je 1615. godine na močvarnom zemljištu tadašnje pariske periferije odlučila da uredi šetalište pod brestovima i lipom da bi je podsećalo na rodnu Firencu. Kralj Sunce Luj Četrnaesti dao je 1670. godine zadatak pejzažisti parka u Versaju Andreu le Notru, da dovrši posao uređenja avenije duž koje su nikli raskošni travnjaci, koja je početkom 18. veka dobila današnje ime po Jelisejskim poljima u Hadu iz grčke mitologije gde idu duše umrlih junaka.

Ovde se slave vojne i sportske pobede, dok običnim danima čuvenom avenijom, širokom 70 metara i nešto kraćom od dva kilometra, svakodnevno prođe sto hiljada automobila i 300.000 pešaka, od kojih su četvrtina stranci. Svaki od njih u proseku u 120 butika ostavi više od hiljadu evra. Prazničnim danima, kakvi su ovi, poseta se udvostruči. Ipak, reklo bi se da, danas, turista ima manje. Protesti su, delimično, učinili svoje.

Promenada jednom od najskupljih avenija na svetu, koja spaja trgove Šarl de Gol Etoal i Konkord, započinje na Trijumfalnoj kapiji. Ovde su Francuzi napravili težak diplomatski gaf kada su Srbiju skrajnuli na obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata. Tu je, poslednjih sedmica, vođena i jedna od najžešćih savremenih bitaka u buntu "žutih prsluka".

Kružne stepenice vode na vrh pedeset metara visokog spomenika. Tragovi rušenja još su vidljivi. Iza drvenog paravana i pleksiglasa, kojim kao da je privremeno uramljen epilog urbane gerile, zlokobno zjapi razvaljeno lice Genije slobode, detalj sa velike kompozicije "Odlazak dobrovoljaca" Fransoa Rida. Ova rupa u licu postala je jedan od negativnih simbola nacije. Moderni revolucionari popeli su se tu 1. decembra i za sobom ostavili pravu pustoš.

- Bilo je strašno. Sklonili smo se na vreme, a ono što smo kasnije zatekli dugo ćemo pamtiti - kaže, za "Novosti", Dorkas, devojka zaposlena u butiku na vrhu Trijumfalne kapije.

Dole, na početku jedne od najskupljih avenija na svetu, koja se gušila u magli suzavca, tresla u zaglušujućem praštanju dimnih bombi i podrhtavala pod mlazevima vodenih topova, ponovo šetaju gosti iz Češke, Holandije, Kine i Amerike. Neki su, baš, došli da vide kako to sve izgleda u dane protesta.

Ispred "Kartijea", veliko obezbeđenje. Iza neprobojnog stakla, satovi od 6.000 do 36.000 evra. Da tačno izmere vreme u kome živimo. Sve to može i da se zapiše naliv-perom izloženim kod "Monblana" vrednim 14.300 evra. Bili su to simboli na koje su nasrtali demonstranti. Zaposleni su zato oprezni i ćutljivi. Na dugme otvaraju vrata i služe bogate kupce.

Radnjica suvenira šćućurila se odmah pored. Desetine ljudi tiskaju se na nekoliko kvadrata, tražeći sićušni predmet koji će ih zauvek podsećati da su se, jednom, šetali ovuda.

Bračni par Rasmus i Vibeke, sa decom Vilungom i Jeteom, stigli su iz Kopenhagena, na pet dana.

- Sinovi su dosta slušali o "žutim prslucima" pred put, pa su bili ushićeni kada su ih konačno videli u Mareu. Jedina briga nam je bila da li će radnje biti otvorene. Sve je u redu - kaže nam glava porodice.

"Lido" privlači svojim dugim zlatnim hodnikom. Poseta je, kažu, i ovde delimično opala. Bilo je anuliranih rezervacija. Generalno, kabarei u Francuskoj su zbog poslednjih događaja registrovali između 20 i 30 odsto manje gostiju. Ali, publika se, polako, vraća.

Manje je ljudi, mnogima je zabranjeno da pričaju, vidi se nelagoda, neki izlozi presvučeni su drvenom oplatom. Celom dužinom patroliraju naoružani vojnici i policajci. Prolaze pored prodavca kestena. Osam komada, tri evra. Šibicari i dalje hvataju lakoverne na staru dobru foru. Život na čuvenoj aveniji, ipak, teče dalje.

Bogatstvo za kvadrat

ZA iznajmljivanje prodajnog prostora na Jelisejskim poljima treba izdvojiti pravo bogatstvo. Zanimljivo je da cena nije ista na levom i desnom trotoaru. Na skupljoj, sunčanoj, parnoj strani, najam kvadratnog metra košta i do 10.000 evra godišnje. Za butik od 100 kvadrata tako treba izdvojiti više od 80.000 evra mesečno. Promet je zato izuzetno bitan, pa su mnogi pretrpeli neprocenjive gubitke kada su morali da zatvaraju vrata usred protesta.

Za „globalno rukovodstvo“ je 2018. bila veoma loša, a ni 2019. neće biti mirna. Pročitajte OVDE sve o tome.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA