Najnovije

ČOKOLADOM SE BORE PROTIV SRPSKE TRADICIJE: Falsifikuju istoriju Kotora (FOTO)

Koliko se u Crnoj Gori pokušava na sve načine iskoreniti i negirati srpska tradicija, kao da je nikada nije ni bilo na ovim prostorima, ovih dana su mogli da vide Kotorani.

Hram Svetog Nikole u Kotoru sa srpskom trobojkom (Foto: IN4S)

Naime, u  suvenirnici “Montenegro” koja se nalazi u kotorskom Starom gradu, kod crkve Sv. Luke, prodaju se čokoladice na kojima je slika crkve Sv. Nikole. To ne bi bilo iznenađujuće da je slika prikazana kao što crkva zaista izgleda. Međutim, umesto da prikaz crkve na slici bude sa obeležjem crkvene zastave sa četiri ocila, slika na čokoladici ima prikaz crkve Sv. Nikole sa crnogorskom državnom zastavom.

Foto: IN4S Portal IN4S je istraživanjem došla do informacija da se čololadice koje se prodaju u suvenirnici “Montenegro” proizvode i pakuju u preduzeću DOO “ Korni”, sa sedištem u Baru. Sporna slika crkve. Sv. Nikola je autorsko djelo slikarke Dragane Drašković, rođene Popović.


Foto: IN4S Arhijerejski namesnik bokokotorski otac Momčilo Krivokapić za je čitav slučaj označio “aktom neukusa i loše namere”. – Trećerazredna slika nekako je završila na omotu čokolade koja se nažalost prodaje u Kotoru. Ako je u pitanju i čokolada, moram konstatovati da je sve ovo vrhunac neukusa u ambalaži loše namere. Nadam se da ćemo uskoro imati objektivne informacije o motivima, rekao je otac Krivokapić. Predsednik Matice Boke, podružnice Kotor, Siniša Kovačević tvrdi da se ovakvim gestom pokušava na sve načine negirati postojanje srpske tradicije i istorije u Crnoj Gori. – Ovo je još jedan dokaz, u nizu falsifikata, kakve su namere pojedinaca prema tradiciji srpskog naroda Boke i Kotora. Na svakom koraku se pokušava negirati srpska tradicija i Kotora i Boke. Pokušava se Bokeljima nametnuti neka drugačija istorija i tradicija kako bi se dokazalo da Srbi i Srpska pravoslavna crkva nisu deo istorije Boke, kazao je Kovačević.. On je dodao da pojedinci ne mogu negirati istoriju, odnosno nametnuti onu kakva njima odgovara. – Podsetio bih sve, koji bezuspešno pokušavaju da nas negiraju, da je prva arhiepiskopija osnovana 1219. godine na Miholjskoj prevlaci, da su Nemanjići upravljali Kotorom 200 godina, te da je Kotor bio carski grad.  Kotor ima najstarije srpsko pevačko društvo “Jedinstvo”, osnovano 1839. godine. Ovo je dokaz te crnogorske državne “multipraktik” multietičnosti i multikonfesionalnosti. Preživio je Kotor mnoge okupacije, pa će i ovu najgoru – unutrašnju, zaključio je Kovačević. Portalu IN4S je, iz lokalne samouprave Kotor, potvrđeno da će preduzete sve mere kako bi se ovaj slučaj detaljno ispitao. Kakva kazna čeka Mila Đukanovića, saznajte OVDE. Izvor: IN4S
Bonus video

Da li nas pandemija otuđuje od Boga i ljudi? Vladimir Dimitrijević

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kotor, moj grad
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube