Najnovije

NAŠ LOVAC BIO JE SMRT ZA AMERIČKE F 16: Trebalo je da ih imamo čak 200, a napravili su ga domaći stručnjaci (VIDEO)

Sve je počelo 1982. godine, odmah posle završenog posla na "orlu". U trenutku kada je projekt jugoslovenskog supersoničniog lovca NA obustavljen na njemu je radilo više stotina vrhunskih stručnjaka. Bilo je planirano da prvih pet prototipova (tri jednoseda i dva dvoseda) polete 1995, a da serijska proizvodnja počne 1999. godine.

Jugoslovenski lovac (Foto: Jutjub)

Za potrebe Jugoslovenskog vazduhoplovstva predviđena je nabavka 200 letelica NA do 2009. godine. Vazduhoplovna industrija SFRJ je spremala kadrove i tehnologije za proizvodnju. Partneri iz Francuske i Engleske zbog odnosa cene i kvaliteta jednomotornog aviona smatrali su da bi bilo moguće prodati do 500 primeraka.
Troškovi celog projekta (izrada svih 200 letelica, održavanje i letenje u periodu od 20 godina) bili su procenjeni na i tada skromnih četiri milijarde dolara. Jugoslovenska privreda je za potrebe proizvodnje NA trebalo da otvori oko 100.000 radnih mesta.
U Vazduhoplovnotehničkom institutu već 1987. godine postojao je lokalni "internet", integrisan na tada napredni američki računar procesor VAKS 8.700 (jedini izvan zapadnih zemalja). Institut je umrežio optičkim kablovima svoje projektantske kapacitete i laboratorije, sva važnija radna mesta. Uspostavio je i ntegrisan sistem za projektovanje i istraživanje, ugradio savremeni i moćni softver. Bili su operativni aerotuneli.
Ispitivanje NA, koji je 1986. idejno projektovan u saradnji sa kompanijom Marsel Deso (Marcel Dassaulta) u Parizu i sa engleskom firmom Brtiš ejrospejs (British aerospace), pokazalo je da je naš avion u bliskoj vazdušnoj borbi bolji od američkog "f-16" u svih 10 simuliranih početnih uslova borbe.
Za dejstvo vazduh-zemlja, NA je planiran kao redak avion iz tog doba koji bi na ciljeve mogao da dejstvuje i sa distance od 50 kilometara u vazdušnom prostoru.
Pogledajte OVDE kako dejstvuje "neutralizator" mina sirijsko-sovjetske proizvodnje.
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA