Najnovije

ISTINA KOJA VIŠE NE MOŽE DA SE KRIJE: Ovo je bio najveći zločin Amerikanaca u sirijskom ratu (VIDEO)

Udari američke koalicije na sirijski grad Raka tokom borbi protiv terorista Islamske države predstavljaju moguće kršenje međunarodnog prava, saopštila je organizacija Amnesti internešnal.

Raka (Foto: Jutjub)

Oni su saopštili da su utvrdili da američka koalicija nije vodila računa o životima civila tokom zauzimanja Rake i da su ugrožavali živote nedužnog stanovništva, iako su prema međunarodnom pravu, obavezni da se trude da umanje broj civilnih žrtava.

Organizacija je navela i dokumenta sa izjavama četiri porodice o napadima u kojima su stradali civili i koji su vršeni uz kršenje odredaba međunarodnog prava.

Američka koalicija već je bila suočena sa ovakvim optužbama, ali je tvrdila da je operaciju u Raki vodila tako da izbegne civilne žrtve.

Operacija zauzimanja Rake trajala je od juna do oktobra prošle godine uz učešće kurdskih Sirijskih demokratskih snaga i vazdušnu podršku SAD i drugih zapadnih zemalja. Grad je pretrpeo potpuno uništenje, a broj ubijenih nikada nije utvrđen.

Novinski izveštaji mesecima nakon čišćenja grada govorili su o nepodnošnjivom smradu hiljada leševa koji su se i dalje nalazili ispod ruševina. 

Podsećamo, bitka za Raku je završena tako što su Kurdi i Amerikanci prebacili presotale teroriste Islamske države na deo fronta gde su se vodile bitke ID i Sirijske arapske armije.

Pogledajte kako je izgledala Raka posle bitke:

O mogućoj novoj ofanzivi ID u sirijskoj pustinji čitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pregled situacije u Siriji za 4. jun.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA