Najnovije

VLASI: Status Kosova je rešen još 2008.

Azem Vlasi, analitičar i nekadašnji visoki jugoslovenski funkcioner kaže da još nije jasno ni kada, ni kako će se završiti razgovori Beograda i Prištine, ali kao i da je status Kosova kao države rešen 2008.

Azem Vlasi (Foto: Jutjub)

"U Beogradu kažu da ne priznaju Kosovo kao državu i da to tek treba da se reši", rekao je Vlasi u intervjuu za bosanski poral Vijesit.ba uoči predstojeće runde dijaloga u Briselu, 18. jula.

Vlasi napominje da Priština u Brisleu neće razgovarati o "državnom statusu Kosova jer je ono definitivno država do sada priznata od 115 zemalja članica UN, kao ni o teritorijalnom integritetu i granicama jer su definitivne, te o unutrašnjoj ustavnoj strukturi Kosova kao suverene države, jer se o tome ne pregovara sa drugom državom".

"Pozicija srpske strane prilično je konfuzna. U Beogradu ne poriču da je Kosovo država, ali kažu da je Srbija neće priznati. Aleksandar Vučić stalno ponavlja da je Srbija za kompromis, ali ne kaže po čemu i o čemu", kazao je Vlasi.

Mišljenja je da je "Ahtisarijev Plan", u okviru kojeg je proglašena nezavisnost Kosova, poslednja linija kompromisa koju je Priština prihvatila.

Vlasi tvrdi da Priština Beogradu ništa ne duguje i da ne stoji izjava predsednika Srbije Vučića "da ne može jedna strana (Kosovo) da dobije sve, a druga (Srbija) da gubi sve".

Prema njegovim rečima, jedino oko čega se sada slažu i Priština i Beograd i Brisel jeste da razgovori treba da se privode kraju.

Vlasi kaže da se tokom predstojeće runde dijaloga u Briselu "ništa posebno neće desiti.

"Kosovska strana će saopštiti jasnu poziciju po pitanjima koje sam naveo", rekao je Vlasi, prenela je RTK2 na srpskom jeziku.

Pročitajte OVDE ko kaže da rešenje nije u podeli Kosova.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte nedavno gostovanje Vlasija na TV N1.

Bonus video

Vučić uz pomoć svojih narko kartela predaje Kosovo Haradinaju.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA