Najnovije

Da li je i zašto novac koji se daje Kancelariji za KiM državna tajna?

Predsednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić rekla je danas u Leskovcu da „postoje delovi budžeta koji su u nadležnosti državne tajne i koji imaju taj deo bezbedonosnog faktora“ i dodala da „samo ministar finansija i premijer imaju uvid u deo trošenja tih sredstava“.

Marko Đurić (Foto: Kancelarija za KiM)

Povodom opaske predsednika Srbije da zbog bezbednosnih razloga neće biti moguće da se baš do kraja zna kako se troši novac namenjen za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, Tomić je rekla da je nadležnost odbora definisana poslovnikom o radu Skupštine.

„Nikada do sada na Odbor za finansije nije došlo pojedinačno trošenje sredstava, što ne znači da mi ne možemo da otvorimo raspravu kako je koje ministarstvo i kako je koja kancelarija trošila sredstva“, rekla je ona.

Ali, dodala je, kada pričamo o bezbedonosnom faktoru, sigurno bi morali da tražimo i saglasnost određenih ministarstava, kada je u pitanju odbrana ili kada je reč o Ministarstvu unutrašnjih poslova, rekla je Tomić.

Ovaj odbor, taj deo mora da poštuje i Vlada to poštuje, rekla je ona i dodala da „nemaju svi ministri uvid u to kako se troše sredstva kada imaju određeni stepen zaštićenosti podataka“.

Dodala je da članovi Odbora „to mogu da vide samo kada je u pitanju donošenje budžeta“.

„Tu imamo potpunu transparentnost i to ćemo imati, za sledeću godinu kroz Kancelariju za Kosovo i Metohiju. Tu ćemo moći da vidimo tačno koliko je para izdvojeno za određene aktivnosti, ali i onaj deo koji se prožima kroz Ministarstvo za građevinu, kada je u pitanju infrastruktura“, rekla je Tomić.

Na pitanje da li to znači da je novac koji se troši za Kosovo I Metohiju I Kancelariju za Kosovo I Metohiju državna tajna, Tomić je rekla da što se novca koji se preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju odvaja za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, to nije državna tajna.

„To je sastavni deo budžeta Srbije u koji svi imaju uvid. Mislim da su mnogo veća ulaganja nego što je samo to kroz kancelariju“, rekla je Tomić.

Pročitajte OVDE kako se formira kosovska vojska mimo Srba.

Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Novac koji se izdvaja za Kosovo je već godinama u domenu “tajne”.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS