Najnovije

DŽIHADISTIČKA KOALICIJA IDLIBA SKOVALA NAJKRVAVIJI PLAN DO SADA! Spremaju najsmrtonosniji napad ikada, evo gde i kako (VIDEO)

Militanti spremaju novi hemijski napad na područje Marat al-Numana u pokrajini Idlib, javila je novinska agencija Interfaks. Prema izvoru, militanti skladište otrovne hemikalije u nekoliko skladišta u pokrajini Idlib i udaljenom severnom delu provincije Latakija.

Hadžat Tahrir al Šam (Foto: Southfront)

Izvor je naglasio da se Ajnad al-Kavkaz, DŽaiš al-Iza i Turkestanska islamska partija, koje su sve povezane sa Hadžat Tahrir al-Šamom, spremaju za seriju sinhronizovanih hemijskih napada u provincijama Latakija, Idlib, Alepo i Hama. Prema izveštaju, militanti će koristiti lansere raketa i minobacače kao i bespilotne letelice naoružane otrovnim materijama. U istom izveštaju se navodi da su militanti otpremili 500 litara hemikalija u područja Abu Duhura i Helfaje u zoni deeskalacije Idliba.

Izvor je dodao da je u decembru 2018. godine oko 30 militanata doputovalo u područje Ariha u provinciji Idlib kako bi napravili granate napunjene otrovnim hemikalijama. Ovi militanti dobijaju pomoć od stranih obaveštajnih agencija. Isti militanti su zaduženi za vršenje hemijskih napada na civile. Ovi unapred planirani incidenti će se potom koristiti za optuživanje sirijske vojske da napada civile hemijskim oružjem.

Američki vojni konvoj koji se sastoji od oko 100 vozila ušao je u Siriju iz iračke Kurdistanske regije, izvestila je pro-opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR). Prema izveštaju, kolona je uključivala višenamenska vozila i logističku opremu za američke koalicione baze u regionu istočnog Eufrata.

Ovaj razvoj događaja dolazi usred sve veće nesigurnosti oko povlačenja američkih snaga iz Sirije. Ustvari, kontinuirano snabdevanje vojnom opremom koalicionih baza pod vođstvom SAD i kurdskih naoružanih grupa u severoistočnoj Siriji potvrđuje da se povlačenje neće dogoditi u skorijoj budućnosti. U međuvremenu, SAD i Turska pregovaraju o stvaranju sigurne zone od 32 km u severnoj Siriji. Prema izveštajima, ova zona bi mogla postati deo američko-turskog sporazuma kako bi se sprečio napad Ankare na kurdske grupe koje podržavaju SAD.

Pogledajte OVDE jezivi snimak terorističkog napada u sirijskom gradu Manbidžu.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

U toku je velika ekspanzija džihadista Hadžat Tahrir al Šama u Idlibu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA