Najnovije

KADA TI ZAPAD DONESE DEMOKRATIJU: Osam godina rata u Libiji, mapa fronta u rasparčanoj zemlji (MAPA)

Osam godina nakon svrgavanja i ubistva Moamera Gadafija u Libiji i dalje besni rat dok je zemlja podeljena na nekoliko teritorija koje drže zaraćene frakcije.

Osam godina rata (Foto: Jutjub)

Mapa stanja fronta u Libiji pokazuje svu pogubnost zapadne intervencije u ovoj zemlji i rušenja Gadafijeve vlasti. Najveći deo teritorije drži Libijska nacionalna armija koja je pod komandom generala Haftra, sa sedištem u Bengaziju (Na mapi obeležena crvenom bojom). Sedište LNA je u koaliciji sa Tabu prelemenima koja žive na jugu Libije i kontrolišu njen saharski deo (Na mapi obeleženo ljubičastom bojom).

Vlada Nacionalnog dogovora, koju finansijski podržava Katar, kontroliše mali deo teritorije ali i najveće libijske gradove Tripoli, Sirt, Misratu itd. Ipak, pod naletom LNA njihova teritorija se smanjuje, a procenjuje se ako pregovori o miru propadnu da će general Haftar pobediti u međusobnom sukobu. 

Zanimljivo je da zapadne zemlje koje su pomogle u rušenju Gadafija priznaju i Vladu generala Haftra i Vladu Nacionalnog dogovora.

Jugozapadne delove Libije drži pleme Tuarega (Na mapi obeleženi žutom bojom). U Libiji u neki mestima postoje i jake ćelije Islamske države ali ova teroristička grupa ne kontroliše više ni jedan veći deo teritorije.

Libija je samo jedan od primera šta se dešava država kojima Zapad donese demokratiju. Uz nju tu su i primeri Sirije, Iraka i Avganistana.

Dogovor Amerikanaca i Talibana protiv Evrope- kreće talas migranata, više o tome pročitajte OVDE. O izveštaju američkih obaveštajaca o Siriji koji je zaprepastio senat čitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vojnici LNA zauzeli Sabu od Vlade Nacionalnog dogovora.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA