Najnovije

FISKALNI SAVET UDARIO NA VUČIĆA: Vlast kupuje političke poene uoči izbora jednokratnom pomoći penzionerima

Poslanici Skupštine Srbije su na sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu javnih sredstava najviše govorili o povećanju zarada i jednokratne pomoći penzionerima koje su planirane rebalansom budžeta za ovu godinu.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović predstavio je ocene tog tela po pitanju rebalansa u kojem se kritikuju mere povećanja zarada i isplate jednokratne pomoći od 5.000 dinara penzionerima.

Fiskalni savet kritikovao je povećanje zarada u javnom sektoru jer je nesrazmerno sa privrednim rastom i zbog toga što ne postoje platni razredi, kao i to što će to povećanje u 2019. godini opterećivati budžet samo jedan mesec, a u 2020. godini 12 meseci, dok je kada je reč o penzijama Savet to ocenio kako populističko vođenje politike.

Petrović je izrazio i bojazan da će Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima doneti neopravdani budžetski trošak od devet milijardi dinara i Savet je izrazio bojazan kada je reč o ulaganju u vojsku i policiju.

Stevanović: Bolje da se novac uloži u privredni rast

Poslanik Stranke moderne Srbije (SMS) Aleksandar Stevanović istakao je da Srbija nije profitno lice pa da se hvali suficitom, već služi da pospeši život građana, i naglasio da je duboko razočaran načinom trošenja sredstava i da bi bilo bolje da se novac uloži u rast, kojeg nema bez privatnog sektora koji ima prostora.

On je kritikovao davanja od 5.000 dinara penzionerima, rekavši da je to pogrešna socijalna politika i "promašena mera", jer niko "nema pojma" koji su penzioneri socijalno ugroženi i da se dolazi u opasnost da se nema 10.000 za onoga kome je potrebno, a daje se 5.000 onima kojima ne treba.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Milorad Mirčić rekao je da je povećanje zarada ishitreno i u suprotnosti sa rastom privrede i privatnog sektora.

"Vi ste povećali zarade za devet odsto, a privatni sektor ima rast od četiri odsto", naglasio je Mirčić.

Govoreći o penzijama, Mirčić je istakao da je vlast uzela novac od penzionera i dali ih "gubitašima", a da sada pred izbore želi da odobrovolji taj sloj stanovništva.

Arsić: Vlast ne kupuje političke poene jednokratnom pomoći

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Veroljub Arsić poručio je kolegama "da ne brinu toliko za penzionere", jer je aktuelna vlast penzije smanjila 2014. godine, a penzioneri su svoje mišljenje izneli 2016. godine na izborima kada su podržali tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, što su potvrdili i 2017. godine na predsedničkim izborima.

On je istakao da vlast nema potrebe da kupuje političke poene davanjem jednokratne pomoći penzionerima, već da je cilj da se malo poboljša njihov status.

Arsić je istakao da Srbija kao vojno-neutralna država mora da ulaže u vojsku, a na primedbu da ulaže više od proseka u regionu, Arsić je rekao da treba izračunati koliko su te zemlje nominalno izdvojile u prethodnih 10 do 12 godina, pa će se videti koliko Srbija mora da uloži.

Govoreći o uvećanju zarada, Arsić je pitao da li povećanje plata utiče na rast domaće proizvodnje, a proizvodnja na rast privrede, a sve to zajedno na bruto-društveni proizvod.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Milorad Mijatović istakao je da je saglasan sa dodelom jednokratne pomoći penzionerima i dodao da će se založiti za penzioneri dobiju švajcarski model za rast penzija, kao i da je povećanje plata malo, ali izvodljivo odstupanje, a da se zarade moraju povećati da ljudi ne bi izlazili iz zemlje.

On je, govoreći o kreditima u švajcarskim francima, naglasio da je reč o 18.000 porodica kojima je država pomogla da prežive.

Mijatović je skrenuo pažnju na 22 milijarde dinara koje odlaze na kazne i penale koje država mora da plaća i istakao da će se zalagati da se uvedu platni razredi i da se smanje nameti za plate.

Pročitajte OVDE kako su naprednjaci izvređali rektorku BU.

Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA