Najnovije

ŠTA SE DEŠAVA SA DŽIHADISTKINJAMA SA BALKANA: Deca Sabine Selimović se vraćaju kući iz Sirije!

Samra Kešinović i Sabina Selimović pobegle su iz svojih domova 2014. godine i pridružile se džihadistima Islamske države. One su bile maloletne kada su napustile roditeljski dom u Beču 10. aprila 2014. i u Siriji se pridružile džihadistima.

DŽihadisti (Foto: jutjub)

Kako je jedna od njih tada navela u pismu, otišle su na sirijsko ratište kako bi se borile za islam i da će se sa svojim roditeljima ponovo susresti u raju. NJihovi roditelji, bosanske izbeglice koje su došle u Austriju tokom rata u BiH, tvrdili su i verovali da te poruke nisu napisale njihove ćerke, ali istina je bila sasvim drugačija. 

Dve devojčice su tokom boravka u kalifatu rodile decu, a prema informacijama od pre nekoliko meseci, deca su se nalazila u jednom izbegličkom logoru kod Idliba u blizini sirijsko-kurdske granice.

Deca Sabine Selimović se vraćaju u Austriju iz Sirije. Jedno dete je na put za Beč krenulo iz kurdskog logora al-Hol. Ono je, prema tvrdnjama autrijskih vlasti, već u njihovim rukama i na bezbednom je. 

Drugo Sabinino dete je takođe danas stiglo u Austriju.

Detalji o dolasku u Austriju iz sigurnosnih razloga nisu navedeni.

Kako nam je rečeno, prijem drugog deteta je trajao duže, a identitet je ustanovljen DNK testom.

Sud je dodelio starateljstvo babi i dedi, a prethodna potraga za dvoje mališana bila uspešna. 

Jedno dete ima dve godine, dok je drugo starosti tri i po godine. 

U ispovesti Senada Selimović, majka Sabine Selimović austrijske tinejdžerke bosanskog porekla, koja je pobegla iz Evrope da bi se pridružila Islamskoj državi, otkrila je da je njena ćerka živa, ali da dodatnih informacija o njoj nema.

Prema ranijim informacijama, razgovori sa žrtvama Islamske države pokazali da su žene u terorističkoj organizaciji u više navrata bile nasilne i aktivno podržavale teroristički sistem.

NJihova priča slična je onoj bitanske državljanke Šamime Begum (19), koja je u izbeglištvu, bežeći iz kalifata, rodila sina i želela da se vrati u Britaniju. NJen vapaj podstakao je brojne rasprave u njenoj domovini o tome da li joj treba omogućiti povratak.

Oglasili se zarobljenici borci Saudijske Arabije! Intervju iz zatočeništva možete pogledati OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA