Najnovije

Haos, čistke i sukobi na severoistoku Sirije! Saznajte šta se sve dešava i kakav je to "porez na imovinu"! (VIDEO) 

Kako izveštava takozvana „Sirijska mreža za ljudska prava“, kurdski militanti su 6. novembra u Raki uhapsili „civilnog aktivistu“ Mazena Al-Haramija, navodno „službenika za praćenje i ocenjivanje programa “We’am” u gradu Raka“.

Sirija (Foto: Jutjub)

Stranica SN4HR izveštava kako je Mazen Al-Harami stanovnik grada Rake, a većinski kurdske „Sirijske demokratske snage“ su ga uhapsile 6. novembra 2019. godine kada su upale u njegovu kuću u gradu Raka i odvele ga na nepoznatu lokaciju.

Međutim, kurdski izvori tvrde suprotno i navode kako je Mazen Al-Harami agent Stejt Departmenta koji je sarađivao s arapskim medijima.

„Još uvek nije poznat pravi razlog njegovog pritvora od strane pripadnika kurdskih milicija“, prenosi ruska agencija FAN, pozivajući se na lokalne izvore u Raki i „antirežimskog“ novinara Firasa Hanoša, koji priznaje da je Al-Harami radio za američki projekt USAAbilaAraby.

Prema Hanošu, takozvani „civilni aktivista“ Mazen Al-Harami je bio menadžer za upravljanje i ocenu u jednom od programa Stejt Departmenta.

Nakon nedavne odluke Vašingtona da ne spreči tursku kampanju na severoistoku Sirije, lokalni Kurdi su pre tri dana odlučili uhapsiti američkog agenta u Raki, ali se dodaje kako protiv njega još uvek nisu podignute nikakve optužbe.

Ovo hapšenje bi moglo biti deo „čistke“ koju sprovode sirijski Kurdi u Raki, s obzirom da u toj sirijskoj provinciji kurdske YPG milicije nastavljaju napadati proturske snage u naseljima Kirbet Karam, Al-Kalidija i Širkrak. Borbe su toliko jake da gubitaka u ljudstvu ima na obe strane. Prema medijskim izveštajima proturske islamističke milicije su izgubile pet boraca, a kurdske YPG snage dva. U ovom su slučaju proturske snage, okupljene pod zastavom novoformirane „Sirijske nacionalne vojske“, prvi prekršili primirje utvrđeno rusko-turskim memorandumom.

Takođe na teritoriji Rake, šestoricu islamističkih militanata su zarobile kurdske snage. Prilikom hapšenja kod njih je pronađen eksploziv i oduzeto im je oružje.

Oko 13 kurdskih boraca ubijeno u ranijem napadu u Raki, koji su, navodno, sproveli militanti bivšeg „kalifata“. Što se tiče sastava proturske vojne formacije, sastavljene od raznih terorističkih grupa i njihovih ostataka, koje su ranije poražene u borbi ili su se predale u drugim delovima zemlje, deo njih se borio i u redovima ID ili zloglasne grupe DŽaiš Al-Islam likvidiranog Zahrana Aluša u Istočnoj Guti, tako da se tvrdnje o napadima ID u Raki mogu tumačiti i kao vest o napadima militanata ovih grupa koji se sada bore za račun Turske.

Teroristi su napali i područja koja kontrolišu SDF snage u provinciji Deir Ez-Zor, a ulaze i u sela gde od meštana pokušavaju da iznude novac kao „porez na imovinu“. Od jednog stanovnika Al-Busera su tražili 10. 000 dolara kao “porez na imovinu”. Islamističke milicije i dalje tlače lokalno stanovništvo, ali SDF snage ne mogu da reše taj problem.

Komentarišući sam sukob na liniji razdvajanja, „general“ sirijskih Kurda Mazlum Abdi je objavio kako je sprovedeno povlačenje svih njegovih podređenih jedinica s teritorija koji pripadaju sigurnosnoj zoni, području između Tal Abyada i Ras Al-Aina, te 30 kilometara u dubini sirijske teritorije od turske granice.

Mazlum Abdi je naglasio kako borci koji ulaze u bitku protiv turskih snaga nemaju nikakve veze sa Sirijskim demokratskim snagama.

Juče je i sirijska vojska morala da interveniše, i da otvori vatru po položajima proturskih milicija na severu pokrajine Hasaka.

Napad, koji je započeo juče ujutro, pokrenula je pomenuta „Sirijska nacionalna vojska“ uz direktnu podršku turskih oružanih snaga.

Turske snage su planirale da zauzmu selo Um Šafah, severozapadno od grada Tal Tamr. Međutim, jedinice sirijske vojske su uspele da zadrže svoje položaje u selu, a podršku su imale i od kurdskih SDF snaga.

Sirijska agencija SANA objavila je videozapis na kom se prikazuju sukobi s turskim snagama oko Um Šafaha.

Ovaj napad je još jedan dokaz kršenja nedavnih sporazuma Ankare s Moskvom i Vašingtonom, koji su naložili primirje na severoistoku Sirije, ali i potvrda nemogućnosti turskog vrha da kontroliše islamističke frakcije na terenu, koje često pokreću napade na vlastitu inicijativu, baš kao i u „islamističkom rezervatu“ u Idlibu.

Pročitajte OVDE  zašto je Turcima odzvonilo.

Izvor: logicno. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA