Najnovije

NJUJORK TAJMS OPTUŽUJE: Tramp „rizikovao živote“ novinara!

Izvršni urednik NJujork tajmsa Din Bake optužio je predsednika SAD Donalda Trampa da je rizikovao živote novinara ovog lista tako što ih je poimenice napadao i opisivao ih „neprijateljima naroda“, prenosi Gardijan.

Donald Tramp (Foto: Sajt američkog predsednika)

Istorijat napada američkog predsednika na novinare, tvrdi Bake, je „užasan“ i preti da ima ozbiljne posledice.

„Mislim da su njegovi lični napadi na novinare, uključujući i političku reporterku Megi Haberman, prilično grozni i nepristojni“, kazao je Bake. „Kada pozove novinare imenom, kaže da nisu pravi Amerikanci, da su neprijatelji naroda… ta fraza ima duboku istoriju. Mislim da kada on izgovori to, onda je to užasan napad na štampu“.

Bakeovi komentari izneti u Gardijanu odražavaju Trampovu dugu istoriju zloupotreba prema novinarima NJujork tajmsa, ali i novinarima generalno. Kako ističe urednik NJujork tajmsa, njegov posao nije da deluje kao opozicija predsedniku već da prati svet sa ogromnom radoznalošću uprkos pozivima mnogih čitalaca ali i nekih njegovih kolega da treba da zauzmu direktniji, kritički pristup prema Trampu. Na pitanje da li smatra da je Tramp rasista, Bake kaže da ne zna, te da smatra da Tramp možda izgovara polarizujuće stavove kako bi privukao biračku bazu.

Bake je prvi Afroamerikanac na čelu ovog lista i kaže da nerado dozvoljava novinarima da „sude“ predsedniku uprkos nizu njegovih ispada. „Mogu da vam kažem da, kao crni čovek koji je odrastao na jugu, najmoćnije pisanje na rasnoj osnovi koje sam video nije sadržavalo reč rasista“. Po mišljenju Bakea jedini način da pišemo o Donaldu Trampu i svim drugima – jeste da ih samo pustite da govore.

Mnogi mediji, uključujući i Gardijan, letošnje izjave Donalda Trampa o crnim članicama Kongresa iz redova Demokratske partije označili su kao rasističke, dok se NJujork tajms bavio članovima Republikanske partije. Iako ga nije nazvao seksistom, Bake je kazao da „nema sumnje da Tramp ima problema sa ženama“.

Bake je prepoznao „Trampove kvalitete“ i kod Borisa DŽonsona i izrazio bojazan za budućnost medijske industrije gde se glavne novinske priče „presecaju šačicom tradicionalnih vesti“.

Bake (63) je preuzeo NJujork tajms 2014. kada se novina suočila sa teškom finansijskom krizom. To je i period tranzicije od štampanih ka digitalnim medijima.

Pod njegovim mandatom broj pretplatnika na izdanje povećan je za gotovo pet miliona čemu je doprinelo naročito to da su pretplatnici mogli da čitaju izdanja lista na svojim telefonima, ali i uspon Trampa. „Bacio nas je u svet gde je naša uloga da pišemo agresivnije o veoma uticajnim i moćnim ljudima“.

Bake je takođe upozorio je mlađe kolege i čitaoce da se ne trude da prihvate levičarske demokratske kandidate poput Elizabet Voren ili Bernija Sandersa, rekavši da će doći do pada prodaje ako se otvoreno zauzmemo za određene političare.

Bela kuća je krajem oktobra najavila da neće više biti pretplatnik listova NJujork tajms i Vašington post, pošto je Tramp ocenio da su tu dva lista „nepoštena“ prema njemu.

„Nismo obnovili pretplatu“, izjavila je portparolka Bele kuće Stefani Grišam i dodala da će to biti „značajna ušteda za poreske obveznike“. „Ne želimo NJujork tajms u Beloj kući. Verovatno nećemo više da se pretplaćujemo ni na Vašington post“, rekao je Tramp koji smatra ta dva lista da su „lažna“.

Pročitajte OVDE  o čemu su u četiri oka pričali Makron i Putin.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA