Najnovije

SRBIJA, RUSIJA I PRAVOSLAVLJE NA METI AMERIČKIH SAJBER RATNIKA: Stigao NATO tim za specijalni rat

Elitni tim američkih vojnih sajber eksperata došao je u Crnu Goru i smestio se u komandni centar u Podgorici. Tu sa pripadnicima Vojske Crne Gore rade na strategiji borbe protiv potencijalnih ruskih i drugih napada, uoči izbora u SAD i Crnoj Gori iduće godine.

Ilustracija (Foto: nato.int/ Pravda)

Ovu informaciju Crnogorci su saznali preko teksta u "Asošijeted presu" u kojem se navodi da su najmanju članicu NATO napali hakeri koji su bili povezani sa Rusijom, pa je kroz pokušaj državnog udara 2016, američka vojska poslala svoje stručnjake u Crnu Goru. U intervjuu za AP, crnogorski vojni ministar Predrag Bošković, kazao je da se radi o zaštiti Crne Gore od povratka u ratne devedesete:

- Amerikanci mogu nešto naučiti od nas o potencijalnim pretnjama za njihov sistem i mreže jer je Crna Gora pravi primer sveobuhvatnog napada koji se desio pre izbora 2016. i pristupanju NATO.

Prilikom nedavne posete Crnoj Gori, američki državni sekretar Majk Pompeo je rekao da su kao rezultat saradnje dve države razvile načine za suzbijanje najnovijeg ruskog zlonamernog softvera.

Najavu dolaska prvog NATO kontrahibridnog tima za podršku, koji će se baviti hibridnim pretnjama, objavio je portal Politiko.eu, podsećajući da su se pre godinu dana čelnici NATO usaglasili da osnuju timove za podršku kako bi saveznicima, na njihov zahtev, u svakom trenutku pružili adekvatnu pomoć. Portal je izrazio očekivanje da Evropska unija oceni i poboljša mere protiv dezinformacija i mešanja u izbore, mešavinom "tvrdog i mekog zakona". Podsetili su da je Savet EU nedavno stvorio novu, stalnu diplomatsku grupu za nadgledanje i reagovanje na hibridne pretnje poput dezinformacija, lažnih vesti i pokušaja mešanja u izbore.

Glavne mete "hibridnog ratovanja" po mišljenju dekana Fakuteta bezbednosnih nauka u Banjaluci, profesora dr Predraga Ćeranića su patriotske snage.

- Tim je stigao zbog izmišljene ruske pretnje i sve što bude činio biće u funkciji slamanja patriotskih snaga. Rusija, a na Balkanu Srbija, pravoslavlje - to su glavne mete, kaže, za "Novosti", Ćeranić, podsećajući da se radi o metodama ratovanja za koje je u bivšem sistemu bio poznat naziv- specijalni rat. - Radi se o širokom spektru nevojnih metoda kojima se napada ciljana zemlja, finansijski udari, špijunaža, plasiranje dezinformacija. Hibridni ratovi se danas vode preko interneta uz upotrebu društvenih mreža, novih medija i kupovine uticaja u njima.

"Sintetička tehnologija"

Još pre nekoliko meseci veb-sajt "Sajberskop" objavio je da "sajber - ratnici" stižu u Crnu Gore, sa ciljem da odbrane, između ostalog, izborni sistem u SAD od potencijalnog mešanja. To je saopštio Timoti Haugh dodajući da se ta operacija, interno u američkom Ministarstvu odbrane naziva "sintetička tehnologija". Cilj tih aktivnosti je da se aktivno ometa i onemogući mešanje u izborni proces koje potiče iz zemalja poput Rusije, koju je američka obaveštajna zajednica označila u pokušaju mešanja tokom predsedničkih izbora 2016, objavio je "Sajberskop".

Propagandni NATO snimak o Kosovu skriva neke neprijatne istine. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA