Najnovije

NIJE ZA BACANJE: Kako su Indusi na bazi tenka T-55 napravili teški transporter Tarmour (FOTO)

Država koja je jedan od najvećih kupaca naoružanja u celom svetu, nema taj luksuz da se odrekne pouzdanih 55-ica. Naime, indijski konstruktori su odlučili da ih ne seku u staro gvožđe, nego da ih pretvore u vrlo funkcionalne oklopne borbene transportere.

T 55 (Foto: RIA)

Modernizovana oklopna „grdosija“ je dobila naziv Tarmour. Naime, kada se ovaj transporter posmatra sa spoljne strane, odmah se vidi da je u pitanju gabaritnije vozilo od popularne 55-ice. Kod Tarmoura je znatno uvećan nivo oklopne zaštite. U njegovoj konstrukciji je primenjen višeslojni oklop, koji može da zaustavi pogodak većine kumulativnih protivoklopnih projektila- prenosi internet portal RG.

Indijski konstruktori su zaštitili i gornju projekciju vozila, tako što su dodali masivne zaštitne kontejnere koji su ukopljeni na šasiju tenka T-55. Bočne stranice Tarmoura su ojačane protivkumulativnim rešetkama koje su posebno efikasne protiv ručnih protivtenkovskih bacača.

Oklopni transporter je naoružan teškim mitraljezom u kalibru 12.7mm, sa kojim se upravlja iz vozila pomoću daljinsku upravljive stanice. Pored osnovnog naoružanja, tu se nalaze i bacači dimnih kutija (2h3) koje služe za stvaranje neprozirnog aerosolnog oblaka u cilju prikrivanja vozila.

Ove izmene su znatno povećale masu oklopnog vozila Tarmour, u odnosu na osnovni borbeni tenk T-55. U odnosu na 55-icu Tarmour je teži za gotovo 10 tona (T-55 36,6 tona/ Tarmour 45 tona). Ovo je zahtevalo promenu glavnog pogona na vozilu, da bi se zadržale brzinske karakteristike oklopnog sredstva.

Stari dizel motor V-55 snage 580 konjskih snaga, zamenjen je američkim motorom 8V92TA koji generiše 850 konjskih snaga. Ovaj motor obezbeđuje teškom transporteru da ostvari maksimalnu brzinu od 50 km/čas. Sa punim rezervoarom Tarmour može da savlada distancu od 400km. Kapacitet oklopnog transportera je 11 ljudi.

I to nije sve. Na bazi ovog transportera Indusu planiraju i razvoj čitavog niza vozila posebne namene.

Amerikanci priznali da je „Kalašnjikov“ najbolje oružje. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA