Najnovije

RUSI SE IZJASNILI! Apsolutno nikada nema priznanja izraelske okupacije

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je došlo vreme da Sjedinjene Američke Države "u potpunosti priznaju" suverenitet Izraela nad spornom Golanskom visoravni, oduzetom od Sirije tokom Šestodnevnog rata 1967. godine.

Ilustracija (Foto: SANA/ Pravda)

U svom tvitu, Tramp je rekao da je Golanska visoravan "od kritičnog strateškog i bezbednosnog značaja za državu Izrael" i "regionalnu bezbednost". 

Potez je usledio je nakon što je američki Stejt department odbacio reč "okupirana" u odnosu na Golansku visoravan u svom godišnjem izveštaju o ljudskim pravima za 2018. godinu, objavljenim prošle sedmice. Odgovarajući na tviteru, Netanijahu se zahvalio Trampu za "hrabro prepoznavanje" izraelskog suvereniteta nad ovom teritorijom.

Netanijahu je ranije pozvao visoke američke zvaničnike da izdaju deklaraciju, te se očekuje da će se u narednim danima sastati sa Trampom u Beloj kući.

U međuvremenu, generalni sekretar Arapske lige, Ahmed Aboul Gejit je saopštio da organizacija "snažno podržava" suverenitet Sirije nad okupiranom Golanskom visoravni. Rusija je takođe kritikovala Trampovu ideju, saopštivši da je ona usmerena na sejanje razdora u arapskom svetu.

"Rusija nikada neće podržati takvo priznanje", izjavio je Oleg Morozov, član Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije.

Golanska visoravan je okupirana 1967. godine, a zvanično je aneksirana zakonom 1981. godine. Sirija je, s druge strane, nastojala da povrati svoj suverenitet nad regionom.

Strateški važna teritorija je priznata kao deo Sirije od strane Ujedinjenih nacija, a rezolucije UN-a su pozvale Izrael da se povuče iz područja, kao i drugih okupiranih područja, uključujući Gazu i Zapadnu obalu.

Tramp je dosljedno podržavao Izrael kada je reč o velikim regionalnim sporovima, a prošle godine izazvao je kontroverze i bes od strane Palestinaca, kao i drugih, kada je preselio američku ambasadu u Izraelu, iz Tel Aviva u Jerusalim, te saopštio da su SAD zvanično priznale Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Rusija počinje testiranje 20 hipersoničnih raketa „Kinžal“. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA