Najnovije

PODVODNI RAKETODROMI: Rusi planiraju da dva preostala „Tajfuna“ opreme sa čak 400 raketa „kalibar“?!

Najveće podmornice na svetu klase 941 „Akula“ (NATO kodifikacija SSBN „Typhoon“) koje su verovatno ikada izgrađene, mogu postati ekstremno naoružana platforma sa rekordnim brojem krstarećih raketa “kalibar”. Ovako nešto je najavio jedan od najvećih autoriteta u pomorskoj sferi- ruski vice-admiral Oleg Burcev koji je donedavno obavljao funkciju načelnika Glavnog štaba ruske ratne mornarice.

Ruska podmornica (Foto: mil.ru)

Kao što proizilazi iz izjave admirala Burceva, teški podvodni raketonosac klase 941 „Akula“ (NATO kodifikacija SSBN „Typhoon“), koji po svojim dimenzijama i ukupnom deplasmanu predstavlja ubedljivo najveću podmornicu na svetu (uključujući tu i snagu njenog nuklearnog naoružanja), u perspektivi može biti modernizovana u super-nosača visokopreciznih krstarećih raketa, koje su opremljene konvencionalnim bojevim glavama. Podmornica ovakvih dimenzija može da postane podvodna platforma za čak 200 krstarećih raketa „Kalibr“ i superoničnih protiv-brodskih raketa „Oniks“, a već sutra, ili u veoma bliskoj perspektivi, i nosač hiperzvučnih taktičkih raketa „Cirkon“, koje se u ovom momentu nalaze u finalnoj fazi testiranja pred uvođenje u operativno naoružanje-prenosi internet portal RG.

Možda se nekome ideja o preoružavanju ovakvih „kolosa“ čini čudnom, ili u najmanju ruku zakasnelim projektom. Međutim, treba istaći da se u rezervi trenutno nalaze dve podmornice-giganta TK-17 “Arhangelьsk” i TK-20 “Severstalь” koje već godinama stoje u Belomorskoj vojnoj bazi koja se nalazi u gradu Severodvinsk. Prema rečima čuvenog akademika Sergeja Kovaljeva, koji je inače glavni konstruktor ovih „džinova“ podmornice klase „Akula“ su se pokazale kao veoma pouzdana plovila.

Ukupan broj podmornica super-teške klase 941 „Akula“ koje je izgradio biviši SSSR, iznosi šest jedinica. NJih je projektovao Centralni konstruktorski biro za pomorsku tehniku „Rubin“, a izgradilo brodogradilište „Sevmaš“.

Tri „Akule“ od ukupno šest, su usled poznatih istorijskih okolnosti (kolaps SSSR-a) povučene iz operativne upotrebe. U periodu od 2005-2009. godine, one su isečene i pretvorene u metalni otpad, a celu operaciju u okviru „Zajedničkog smanjenja opasnosti“ su finansirale SAD. Prva izgrađena podmornica TK-208 je tom prilikom imala sreće, jer je Rusija uspela da obezbedi finansijska sredstva za njen remont i modernizaciju na standard 941UM (preoružavanje „raketonosca“ novom generacijom IBR „Bulava“), kada je 2002.godine ponovo vraćena u operativnu funkciju. Danas ova podmornica nosi ime TK-208 „Dmitrij Donski“.

Pored podmornice TK-208 „Dmitrij Donski“, postoje još dve podmornice ovog tipa koje se nalaze u jednom komadu. Kao što smo već rekli radi se o podmornicama TK-17 “Arhangelьsk” i TK-20 “Severstalь”. Ove dve podmornice će biti glavni kandidat za kapitalnu modernizaciju ukoliko dođe do razrade projekta njihove prenamene iz strategijske nuklearne podmornice u napadnu, koja će biti naoružana velikim brojem taktičkih raketa različite namene.

„Dimenzije ovih podmornica su takve da one mogu da nose po 200 krstarećih raketa“- nedavno je rekao Načelnik glavnog štaba ruske ratne mornarice. Kao kvalitetno rešenje prenamene podmornica strategijske namene, uzet je primer američkog analoga „Ohajo“. Ove podmornice su inicijalno bile naoružane interkontinentalnim balističkim raketama „Trajdent-1“. Amerikanci su četiri podmornice ove klase preoružali sa krstarećim raketama „Tomahavk“. U ovom momentu svaka od ove četiri podmornice pojedinačno nosi po 154 rakete ovog tipa.

Ekspert je napomenuo, da savremeni ratni brodovi koji se nalaze u sastavu ruske ratne mornarice tehnički ni po čemu ne zaostaju za američkim konkurentima, ali da je osnovni problem u nedovoljno velikom borbenom kompletu udarnog raketnog naoružanja, gde su Amerikanci ostvarili osetnu prednost. Mi se ne može uporediti ni sa Kinezima, rekao je ruski admiral. NJihov razarač klase 055 može da nosi do 112 krstarećih raketa, dok npr. najnovije ruske raketne fregate klase 22350 “Admiral Gorškov”, “Admiral Kasatonov” i “Admiral Golovko” zajedno mogu da ponesu do 48 udarnih raketa. Nove fregate iste klase koje tek treba da uđu u naoružanje će imati maksimalno 24 rakete po jednom brodu.

Prema rečima vice-admirala Burceva radi se o očigledno malom borbenom kompletu u odnosu na konkurenciju, gde bi modernizacija super-teških podmornica klase „Ajkula“ i njihovo pretvaranje u platforme za nošenje krstarećih raketa u ogromnoj meri vratile poremećeni balans.

Iskustva iz projekta „Gruša“

Ruskim brodograđevijskim kompanijama nije strana transformacija nuklearnih podmornica.Jedan od najvećih projekata ovog tipa je nosio oznaku „Gruša“. O čemu se tu radi?

Konretno, u pitanju je bila modernizacija serije atomskih podmornica klase 667A „Navaga“. Ovaj projekat je podrazumevao da se iz korpusa ovih podmornica u potpunosti iseče i ukloni odsek sa silosima starih raketa, a na njegovo mesto uklopi novi, u kojem se nalazilo osam torpednih cevi u kalibru 533mm. Tom prilikom su po prvi put torpedne cevi postavljene pod uglom u središnjem delu podmornice, a ne u „nosu“, kako je to do tada bilo uobičajeno.

Kao rezultat projekta „Gruša“ dobijena je podmornica koja je mogla da nosi do 32 dozvučne krstareće rakete strategijske namene S-10 „Granat“. Ove rakete su mogle da se lansiraju iz navedenih torpednih cevi, kao i standardna torpeda. Punjenje se obavljalo preko višecevnog rotacionog punjača u obliku ogromnog bubnja koji je bio integrisan u unutrašnjosti korpusa podmornice.

Podmornica klase 667AT „Gruša“ je postala prva koja je mogla da nosi krstareće rakete S-10 „Granat“. Istovormeno je sa novim raketno-torpednim odsekom integrisan je i unapređeni navigacioni kompleks „Tobol-667AT“. Glavni pogonski blok i drugi pomoćni sistemi su ostali praktično netaknuti. Iako je planirano da se na ovaj standard podigne šest podmornica klase 667A „Navaga“, radovi su završeni na tri ove podmornice. One su uspešno eksploatisane u jedinicama Severne flote, kada su povučene iz operativne upotrebe na prelazu u 21.vek. Poslednja podmornica klase 667AT „Gruša“ sa taktičkom oznakom K-395, povučena je iz borbenog sastava 1.septembra 2002.godine.

Ruska vojska objavila snimak testiranja podmornice „Borej” . Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA